Sari direct la conținut

Reteaua de internet in banda larga Ro-Net a fost finalizata in 200 de localitati rurale lipsite anterior de comunicatii electronice

HotNews.ro
Oficiali MCSI si ai Telekom, la finalizarea retelei Ro-Net in Vaslui, Foto: Telekom Romania
Oficiali MCSI si ai Telekom, la finalizarea retelei Ro-Net in Vaslui, Foto: Telekom Romania

Reteaua de internet de mare viteza Ro-Net, proiect in valoare de peste 85,5 milioane de euro, finantat cu fonduri UE, a fost finalizata in 200 de localitati rurale din asa numitele ‘zone albe’ – lipsite de comunicatii, in alte 220 de localitati gradul de implementare a retelei fiind avansat, a anuntat vineri Ministerul Comunicatiilor. Potrivit tintei asumate prin proiect, pana in noiembrie 2016, 783 de localitati din zone greu accesibile vor beneficia de acoperire cu internet in banda larga.

Ro-Net este un proiect major in valoare de peste 377,8 milioane lei (TVA inclus) – peste 85,5 milioane euro – finantat prin fonduri structurale europene, prin care se va crea o retea de internet in banda larga in 783 de localitati rurale din zone dezavantajate din tara, unde nu a existat pana acum un interes comercial de introducere a comunicatiilor electronice.

  • „Elevii si profesorii vor avea acces mai usor la informatie; producatorii locali si mestesugarii vor putea utiliza Internetul pentru afacerea lor si pot intra chiar in sistemul national de licitatii publice cu produsele lor; autoritatile locale pot comunica mai rapid cu omologii lor si pot cere sustinere pentru dezvoltarea utilitatilor din zona; iar persoanele in varsta vor putea tine legatura prin intermediul Internetului cu cei dragi aflati departe. Astfel, intreaga comunitate beneficiaza in urma disponibilitatii accesului la Internet. Cu alte cuvinte, chiar daca unii se vor intreba poate de ce am adus Internet in sate unde, de exemplu, nu exista o retea de canalizare bine pusa la punct, raspunsul este ca, daca ai Internet si il folosesti inteligent pentru comunitate, poti sa dezvolti si utilitatile din zona”, a declarat Secretarul de stat MCSI Horatiu Anghelescu, in cadrul unei vizite in localitatile Tomesti si Mascurei, din judetul Vaslui, unde reteaua a fost finalizata.

Pentru crearea acestei retele s-a facut o licitatie in 2014, procedura castigata de un consortiu condus de catre Telekom Communications si Telekom Mobile (fostele Romtelecom si Cosmote), avand ca tert sustinator pe Huawei Technologies, iar subcontractori pe Nextgen Communications, Avitech Co si Business Service Consult International.

  • „Proiectul contribuie la sustinerea economiei locale atat prin oferirea de beneficii directe pentru comunitati, care astfel pot sa faca un pas inainte in dezvoltarea lor, dar si datorita faptului ca cea mai mare parte a echipamentelor necesare – fibra optica, containere, stalpi – a fost achizitionata de la diversi furnizori locali”, a declarat vineri la Vaslui Ovidiu Ghiman, Director Eexcutiv Comercial Segment Business Telekom Romania

Reteaua Ro-Net ar fi trebuit finalizata in 2015, dar Comisia Europeana a aprobat fazarea acestui proiect

Proiectul in valoare totala de 85,5 milioane de euro, din care 57,1 milioane euro reprezinta fonduri UE nerambursabile, a fost demarat pe finantarea europeana 2007-2013 si ar fi trebuit sa fie finalizat la sfarsitul anului 2015.

Implementarea a intarziat insa. Ministerul Comunicatiilor, condus la acea vreme de Sorin Grindeanu (PSD), cat si grupul de firme Telekom si-au adus reciproc acuzatii, principala problema fiind volumul urias de avize care trebuiau obtinute pentru lucrari de la autoritatile locale.

Valoarea proiectului Ro-Net

Valoarea proiectului Ro-Net

Foto: MCSI

Cu toate acestea, Ministerul condus de Sorin Grindeanu a solicitat Comisiei Europene fazarea acestui proiect, iar la finalul lunii mai din acest an, sub noul ministru al Comunicatiilor, Marius Bostan, Executivul European a decis modificarea acestui proiect si, astfel, impartirea sa in doua etape.

Valoarea totala aprobata pentru prima etapa a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane euro reprezinta co-finantarea prin Fondul european de dezvoltare regionala, bani decontati din exercitiul financiar 2007-2013.

A doua etapa a proiectului are o valoare totala de 66,7 milioane euro, din care 44,5 milioane euro reprezinta fonduri UE nerambursabile, bani care, datorita intarzierilor, vor fi decontati de Comisia Europeana din exercitiul financiar 2014-2020, conform informatiilor transmise HotNews.ro de catre Ministerul Comunicatiilor (vezi imaginea atasata).

Complexitatea proiectului Ro-NET, conform datelor transmise de MCSI si Telekom:

  • Un volum impresionant de documente a fost depus pentru proiectul tehnic si in faza de obtinere a autorizatiilor de construire – peste 350.000 de pagini;
  • In medie, 11 avize diferite sunt solicitate de catre fiecare autoritate locala sau centrala pentru obtinerea unei singure autorizatii de construire;
  • 500 de autorizatii de construire obtinute pana in prezent
  • 8.800 de avize dintr-un total necesar de aproximativ 9.300 au fost obtinute; 
  • Peste 4.500 km de fibra optica vor fi montati pana la finalul proiectului Ro-NET, din care jumatate pe infrastructura deja existenta, iar cealalta jumatate pe o infrastructura noua (aproximativ 50.000 de noi stalpi vor fi amplasati in cadrul proiectului); 
  • Peste 1.500 de specialisti au fost implicati in etapa de constructie efectiva din cele 200 de localitati, care a durat aproximativ doua luni, restul intervalului de timp fiind alocat procedurilor birocratice.

Ce beneficii ar trebui sa aduca reteaua Ro-Net

Potrivit proiectului, reteaua Ro-Net va acoperi 783 din cele 2268 de localitati identificate ca ‘zone albe’. Acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane si zonele rurale aducand internetul in banda larga mai aproape de 130 000 de gospodarii cu 400 000 de locuitori, 8 500 de intreprinderi si 2 800 de institutii publice.

  • Proiectul Ro-Net nu presupune si conectarea la internet a celor aproape 400.000 de locuitori din aceste zone. Obiectivul acestei retele este bineinteles in final conectarea clientilor finali, insa conectarea acestora nu se va face neaparat de Telekom Romania, ci se face de catre orice operator din Romania care inchiriaza capacitate peste aceasta retea.

Dupa ce va finaliza reteaua, Telekom o va opera pentru 18 ani, conform contractului de concesiune castigat cu statul, dar conectarea la internet a clientilor finali o poate face orice operator care inchiriaza capacitate in aceasta retea.

Prin implementarea proiectului RO-NET, Romania beneficiaza de fonduri nerambursabile in cota de 82,7% din valoarea totala a investitiei acordate de CE, pentru implementarea retelelor de comunicatii electronice Next Generation Network.

Pana acum s-au decontat de la CE aproximativ 22% din valoarea totala, iar stadiul fizic de realizare este de peste 25%, rezultat care s-a atins in mai putin de doua luni de zile. Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, condus de Marius Bostan, a reusit deblocarea aproape in totalitate a procesului de avizare din partea CNADNR si partial din partea distribuitorilor de energie electrica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro