Sari direct la conținut

Rezervele BNR au coborat cu peste 1,75 miliarde de euro in luna mai

HotNews.ro

La 31 mai 2014, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 30,681 miliarde de euro, fata de 32,440 miliarde euro la 30 aprilie 2014. Chiar daca in mai au fost intrari la rezerva de 1,2 miliarde, au iesit peste 3 miliarde de euro, bani reprezentand modificarea RMO in valuta constituite de banci, plati in contul datoriei publice, din contul Comisiei Europene si altele. In suma iesita din rezerve se regasesc si rambursari din imprumutul de la FMI precum si plata privind emisiunea de obligatiuni in euro a Finantelor, scadenta in 6 mai (in suma de 1,339 miliarde euro). Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone (3,07 miliarde euro).

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 mai 2014 au fost de 33,752 mld. euro, fata de 35,557 miliarde euro la 30 aprilie 2014.

Platile scadente in luna iunie 2014 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 667 milioane euro.

Rezervele BNR sunt administrate de un comitet de 11 persoane, numite de Guvernator. Cei 11 discuta zilnic, dar se intalnesc formal o data pe luna. Ei decid componenta rezervelor valutare a Bancii Nationale si tot ei recomanda in ce titluri sa investeasca BNR si la care sa renunte. E drept, profiturile din administrarea rezervei au scazut mult de cand cu criza, dar inca sunt pe plus. „E destul de complicat sa gasesti optimul rezervei. Un nivel prea mare ridica semne de intrebare iar unul prea mic iti poate afecta credibilitatea”, a spus pentru HotNews unul din membrii Comitetului de Administrare a Rezervelor Internationale- CARI.

Vezi aici interviul acordat HotNews.ro de reprezentantii BNR pe aceasta tema.

Profitabilitatea rezervelor valutare este data de ratele dobanzii la rezervele in lei, de cele la valuta si de evolutia cursului de schimb. In cazul in care ratele dobanzii la rezervele constituite in moneda nationala sunt mari, iar ratele dobanzii la rezervele valutare sunt mici, este posibil ca respectiva banca centrala sa aiba probleme. Acumularea de rezerve se bazeaza pe disponibilitatea acestora in momentul in care moneda nationala se afla in scadere. In cazul in care moneda nationala scade, banca centrala isi poate vinde rezervele pe piata, poate stabiliza moneda si poate obtine un profit, care cu putin noroc indeparteaza efectele negative cauzate de detinerea initiala a rezervelor. Pe de alta parte, in cazul in care rezervele sunt investite in active denominate in dolari, o scadere considerabila a dolarului reduce valoarea investitiei masurata in moneda nationala.

  •  Obiectivele administrarii rezervei , stabilite pana in 2015

Pana in 2015 potrivit strategiei votate in CA al BNR, compozitia valutara a rezervei va varia astfel: euro – intre 55 si 85 % din totalul rezervei; dolarul SUA – intre 10 si 35% iar celelalte valute vor pondera cu cel mult 15% totalul rezervei valutare.

Potrivit aceleiasi decizii a CA al BNR, un alt obiectiv este legat de stabilirea unei durate medii de pana la sase luni atat pentru intreaga rezerva valutara, cat si pentru fiecare valuta componenta; fixarea unei limite de expunere fata de entitatile private emitente de obligatiuni garantate cu active de cel mult 10% din totalul rezervelor internationale.

Asa cum se subliniaza si in literatura de specialitate, cresterea dincolo de nivelul optim al rezervei poate conduce in timp la o serie de riscuri si costuri: presiuni inflationiste, investitii excesive, bule speculative, complicatii in coordonarea politicii monetare, pierderi insemnate de capital in bilanturile autoritatilor monetare etc.

Detinerile de aur fac sa scada marja dintre profitul activelor si costul pasivelor, reducand profitabilitatea bancii centrale din punct de vedere al venitului net la dobanda. Cu toate acestea, din punct de vedere al diversitatii, aurul s-a dovedit o investitie excelenta. Profitabilitatea detinerii de rezerve valutare este determinata de relatia dintre ratele dobanzii la rezervele constituite in moneda nationala si ratele dobanzii la rezervele valutare si de impactul evolutiei cursului de schimb asupra valorii rezervelor exprimate in moneda nationala.

„In cazul in care ratele dobanzii la rezervele constituite in moneda nationala sunt mari, iar ratele dobanzii la rezervele valutare sunt mici, este posibil ca respectiva banca centrala sa aiba probleme.”

  •  E bine sa ai rezerve pentru situatia in care moneda nationala se afla in scadere.

In cazul in care moneda nationala scade, banca centrala isi poate vinde rezervele pe piata, poate stabiliza moneda si poate obtine un profit, care cu putin noroc indeparteaza efectele negative cauzate de detinerea initiala a rezervelor. Pe de alta parte, in cazul in care rezervele sunt investite in active denominate in dolari de exemplu, o scadere considerabila a dolarului reduce valoarea investitiei masurata in moneda nationala.

Faptul ca bancile centrale isi asuma riscuri tot mai mari in incercarea de a imbunatati profitul la rezerve da nastere unei intrebari: „este indicat sau nu ca bancile centrale sa detina capital impotriva acestor riscuri asa cum face orice firma din sectorul privat?”, se arata intr-o alta lucrare de specialitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro