Sari direct la conținut

Romania a iesit pe pietele externe cu obligatiuni pe 10 si 20 ani. Cererea, peste 3 miliarde de euro

HotNews.ro

Ministerul Finantelor Publice a iesit miercuri pe pietele internationale cu doua emisiuni noi de obligatiuni, pe zece ani, respectiv 20 de ani, cererea combinata din partea bancilor fiind de peste 3 miliarde de euro, in timp ce statul vizeaza sa atraga cel putin 1 miliard de euro, potrivit Mediafax.

Romania a anuntat un randament indicativ de 200 puncte de baza peste mid swap rate la 10 ani, a declarat unul dintre aranjorii emisiunii, pentru Reuters. Obligatiunile pe 20 de ani sunt oferite la un randament indicativ cu aproximativ 50 de puncte de baza peste spread-ul pentru 10 ani. Rata mid swap se situeaza in prezent la 0,96%-0,97%.

Initial, randamentul a fost anuntat la 205 puncte de baza peste mid swap, dar cererea buna din partea investitorilor a permis statului sa scada usor randamentul.

„Investitorii asteapta de mult timp Romania sa revina in piata. (…) Au indicat ca doresc maturitati mai lungi, astfel ca ma astept sa vad cerere buna pentru aceste obligatiuni”, a declarat pentru Bloomberg Roxana Hulea, analist la Societe Generale in Londra.

Interesul mai ridicat este pe maturitatea mai scazuta. Titlurile cu scadenta la 20 de ani reprezinta cea mai lunga maturitate in euro oferita pana acum de statul roman.

Bancile Citigroup, HSBC, Raiffeisen Bank International si UniCredit sunt aranjorii tranzactiei, estimata sa se incheie in cursul zilei de miercuri, 21 octombrie.

In piata secundara, randamentul eurobondurilor Romaniei cu maturitate in 2024 se afla in crestere cu noua puncte de baza, la 2,7%, aproape de ora 13:00 (ora Romaniei). Randamentul este cel mai ridicat dupa data de 8 septembrie, dar sub recordul de 3,03% inregistrat pe 8 iunie, potrivit datelor Bloomberg.

Romania are rating „”Baa3” din partea Moody’s, respectiv „BBB-” din partea ageniilor de evaluare financiara Standard & Poor’s si Fitch, calificativele fiind pe ultima treapta din categoria recomandata investitorilor.

Rata platita peste mid swap reprezinta prima de risc ceruta de investitori. Astfel, in septembrie, Polonia s-a imprumutat semnificativ mai ieftin ca Romania, la un randament de 48 puncte de baza peste mid swap.

Ministerul Finantelor s-a imprumutat cel mai recent de pe pietele externe cu exact un an in urma, pe 21 octombrie.

Romania a atras atunci 1,5 miliarde de euro de pe pietele internationale, prin vanzarea de obligatiuni denominate in euro scadente peste 10 ani, la un randament de 2,973% pe an, un nou minim istoric. La deschiderea licitatiei, Ministerul Finantelor a anuntat un randament indicativ usor peste 3%, respectiv mid swap rate la 10 ani (1,12%) plus 200 de puncte de baza. Ordinele de cumparare au depasit 4 miliarde de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro