Sari direct la conținut

Romania a inceput sa exporte gaze

HotNews.ro
Conducta de transport gaze, Foto: Hotnews
Conducta de transport gaze, Foto: Hotnews

Primele exporturi de gaze din Romania au fost deja facute. Conform legislatiei in vigoare, de la 1 iulie 2013, producatorii pot efectua exporturi de gaze prin tranzactii de tip backhaul, o procedura de export al gazelor prin schimburi virtuale, a declarat pentru HotNews.ro Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Potrivit informatiilor detinute de HotNews, primele tranzactii ar fi fost incheiate intre producatorul de gaze Amromco care detine o cota de piata de peste 2% in Romania si grupul ungar Mol. Niculae Havrilet nu a confirmat informatia legata de aceasta tranzactie spunand ca nu au inceput inca monitorizarile, insa a afirmat ca incepand de luna viitoare vor fi efectuate rapoarte cu toate exporturile realizate. Presedintele ANRE mai spune ca Romania nu poate exporta mai mult de 300 de milioane de metri cubi pe an, in conditia in care productia anuala este de circa 11 miliarde metri cubi.

Exporturile sunt limitate de faptul ca nu exista capacitate tehnica nici macar pentru realizarea schimburilor virtuale.

Havrilet a precizat ca preturile de export inregistrate pana in prezent sunt mai mici cu circa 40 dolari/mia de metri cubi fata de cele de import. Presedintele ANRE a precizat ca, deocamdata, doar micii producatori vor putea sa incheie contracte de export. In cazul Romgaz si Petrom exista acorduri de intelegere cu Executivul sa nu exporte pana in 2015.

Din momentul in care au inceput exporturile de gaze, Romania a scapat de riscul de a plati penalitati in urma procedurii de infringement demarate de Comisia Europeana, spune Havrilet. Reamintim ca in noiembrie 2012, Comisia Europeana a demarat o noua procedura de infringement impotriva Romaniei, motivul fiind interdictiile impuse de autoritatile statului asupra exporturilor de gaze. Legislatia europeana obliga statele membre sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii aprovizionarii. Potrivit Regulamentului european 994/2010, din 2013, toate conductele de interconectare din Romania vor trebui sa asigure si „fluxul invers”, ceea ce inseamna permiterea exporturilor de gaze.

In aceste conditii, in aprilie 2013, ANRE a emis un Ordin prin care a eliminat interdictiile de export. Potrivit presedintelui ANRE, Comisia Europeana poate ierta Romania de penalitati chiar si in conditiile in care, deocamdata, exporturile nu pot fi facute decat virtual, nu si fizic. In Romania nu exista conducte de interconectare care sa permita exporturile fizice de gaze naturale. Conductele Arad-Szeged, Giurgiu-Ruse si Iasi-Ungheni sunt in diferite faze de proiect. Prin Arad-Szeged pot fi efectuate, din punct de vedere fizic, doar importuri. Cel mai probabil, Iasi-Ungheni va fi prima conducta finalizata si pe un sens si pe celalalt.

Backhaul procedura de rezervare a capacităţii virtuale într-un punct fizic, pentru a asigura curgerea virtuală a gazelor în sens invers, potrivit specialistului in domeniul gazelor, Dumitru Chisalita, citat de Adevarul. Tranzactiile sunt insotite de o procedură de swap, care inseamna un schimb de gaze care prezintă caracteristici diferite, între două sau mai multe puncte.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro