Sari direct la conținut

Romania libera: Granita imobiliara a Capitalei va fi depasita

Romania Libera

Cele mai importante tendinte ale anului 2008, identificate de expertii imobiliari, sunt „spargerea” granitelor Bucurestiului, in cautarea unor terenuri convenabile ca preturi si ca suprafete, si cresterea numarului dezvoltatorilor straini de proiecte rezidentiale si de birouri.

Companiile care dezvolta proiecte imobiliare de anvergura se vor lupta in continuare pentru obtinerea terenurilor fostelor fabrici socialiste, situate in Bucuresti si in orasele mari. Investitorii care nu vor reusi sa cumpere fabrici dezafectate vor migra in zonele limitrofe oraselor. „In 2008 se va intensifica tendinta investitorilor de a migra spre zonele limitrofe Capitalei, ca o consecinta a cresterii preturilor terenurilor (cu suprafete nesatisfacatoare) din interiorul orasului. Totusi, in oras va continua batalia investitorilor pentru fostele platforme industriale care, datorita suprafetelor generoase, se preteaza pentru dezvoltarea ansamblurilor rezidentiale sau a proiectelor mixte rezidential-office-comercial”, a declarat Monica Marin, partner manager la Eurometropola.

Alexandru Nitescu, director de proiecte si investitii la Regatta, apreciaza ca piata imobiliara are potentialul de a fi foarte dinamica in 2008, indeosebi in Bucuresti si in orasele cu peste 200.000 de locuitori, deoarece ea este inca nedezvoltata: „Romania este inca nedezvoltata. Chiar in conditiile unui dezechilibru pe pietele financiare internationale, in Romania ritmul de dezvoltare nu a incetinit. Nu exista elemente serioase care sa ne determine sa credem ca dezvoltarea imobiliara in Romania va incetini in 2008”.

Pentru 2008, expertii anticipeaza un nou val de investitori straini, cu putere financiara foarte mare, care vor „ataca” toate segmentele pietei imobiliare. „O data cu aderarea la UE s-a inregistrat un val impresionant de investitori straini, interesati de plasamente financiare in sectorul imobiliar. In 2008 se asteapta ca increderea strainilor sa creasca. Daca si cadrul legislativ va fi mai permisiv, estimam un nou val de investitori cu putere financiara foarte mare”, a aratat reprezentanta Eurometropola. „Piata imobiliara va evolua in functie de cerere si oferta. Cererea va creste pe toate segmentele, dar cel mai accentuat pe cel al investitiilor.

Toate segmentele de piata vor fi „atacate” deoarece lipsesc proiectele de calitate. Investitorii institutionali vor ramane pe piata, cautand produse de calitate, cu riscuri minime”, a aratat expertul Regatta. Investitiile in cladirile de birouri vor fi, in continuare, printre cele mai atractive. „Proiectele de tip office livrate in acest an nu au reusit sa satisfaca nici macar o treime din cererea inregistrata. Desi randamentul investitiilor (yield) in office-building-uri a scazut simtitor in 2007, acesta se afla totusi peste media inregistrata in tarile invecinate, ceea ce mentine viu interesul investitorilor pentru proiectele din aceasta categorie”, a aratat expertul Eurometropola.

O alta tendinta a pietei in 2008 este cresterea ofertei de locuinte noi. Insa, cum mult doritul echilibru dintre cerere si oferta nu va fi atins, preturile vor continua sa creasca, iar randamentele investitionale se vor mentine ridicate. „Pentru 2008 se estimeaza aceleasi tendinte de diversificare a ofertei imobiliare ca in 2007, insa si o crestere importanta a numarului de unitati locative livrate, ceea ce va stimula competitia dintre proiecte si, ca o consecinta, va creste calitatea acestora.

Preturile vor continua sa creasca, insa probabil mai moderat decat in anul precedent”, a declarat Ciprian Trandafirescu, sef al Departamentului rezidential al Cushman&Wakefield Activ Consulting. „Cu siguranta, anul 2008 nu va aduce un echilibru intre cerere si oferta, motiv pentru care randamentele investitionale pentru sectorul rezidential se vor mentine la cote inalte”, a apreciat Monica Marin. Alti specialisti sustin ca piata va fi mai „efervescenta” decat in 2007. „In 2008 se intrevede o evolutie cel putin la nivelul celei din acest an, deja s-au anuntat foarte multe proiecte, unele in zone noi, unele de dimensiuni foarte mari, ceea ce presupune o efervescenta mai mare a pietei”, a declarat Despina Ponomarenco, director de marketing al Coldwell Banker.

Romania libera

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro