Sari direct la conținut

Romania libera: Salariile vor continua sa creasca si in 2008

Romania libera

Piata fortei de munca se va stabiliza in urmatorii trei-patru ani.

Industria textila, constructiile, turismul si sectorul financiar-bancar cauta salariati.

Potrivit specialistilor, piata fortei de munca din Romania a fost marcata in ultimii ani de un puternic carater speculativ si de o fluctuatie majora de personal, insa aceasta situatie se va regla in urmatorii ani. „Piata fortei de munca a fost influentata negativ de climatul economic in deriva din Romania, de urcarea inflatiei, majorarea preturilor si de cursul valutar fluctuant”, considera si Florin Citu, directorul Departamentului Piete Financiare din cadrul ING Bank Romania, anticipand o stabilizare a pietei in urmatorii 3-4 ani.

Acesta a explicat ca fluctuatia de personal foarte mare cu care se confrunta angajatorii romani, dar si migratia muncitorilor romani in strainatate sunt consecintele unei economii „cu o sanatate precara”. In acelasi timp, deficitul de personal calificat se va mentine si in acest an, cei mai cautati salariati fiind cei din textile, constructii, turism si finante-banci. Reprezentantul ING a adaugat ca, din cauza lipsei de personal cu care se confrunta unele domenii, se va mentine presiunea pe angajatii existenti.

Salariile bancherilor cresc cu 20%

Pe de alta parte, reprezentantul ING spune ca majorarea salariilor va continua si in acest an, desi cresterea este artificiala. Potrivit lui Citu, in domeniul bancar cresterea salariala din acest an a fost estimata la 20%.

In acelasi context, directorul de resurse umane al Bancii Unicredit Tiriac, Daniela Rohan, a intarit ideea ca Romania reprezinta unul dintre statele unde salariile au crescut cel mai mult in anul 2007, respectiv cu 12%, cifra care a situat-o alaturi de tari ca Rusia si China.

Rohan a mai precizat ca, desi nivelul salariului este important pentru angajati, totusi se pune accent din ce in ce mai mult pe partea nonfinanciara, pe beneficii si recompense si calitatea mediului de lucru din companie.

Integral in Romania libera

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro