Sari direct la conținut

Romania Libera: TOP 10 vinuri romanesti accesibile

Romania Libera

De sarbatori, vinul nu poate lipsi de pe mesele romanilor – un Craciun cu cozonac, dar fara vin este de neimaginat.Topul se concentreaza asupra vinurilor de magazin, accesibile oricarui buzunar, cu preturi de pana la 5 euro. Cum piata vinurilor este extrem de diversificata, ne-am oprit la vinurile accesibile pentru toata lumea, produse in Romania. Specialistii vorbesc de vinuri „de retail”, de magazin obisnuit (0–5 euro), vinuri de restaurant (5-10 euro) si vinuri deosebite (peste zece euro); ne-am oprit la prima categorie.

Topul a fost alcatuit de un expert, sommelier-ul Sergiu Nedelea (www.winetaste.ro), pe baza criteriiilor oenologice clasice, raportate la simturi – respectiv la vaz (culoare, limpiditate, cristalin, defecte ca opac, oxidat etc.), la miros (arome, buchet de invechire, defecte de dop) si la gust (dulceata, echilibrul, aciditatea, alcoolul, continutul de tanin, persistenta gustului), sintetizate intr-o impresie generala si puse in relatie cu raportul calitate pret. Topul a scos in evidenta atat marci consacrate (Murfatlar, Cotnari, Jidvei), cat si jucatori mai noi (Halewood, Carl Reh Winery, SERVE) sau foarte noi (Domeniul Coroanei Segarcea).

„V” the legend of Transylvania (Merlot)

1Acest merlot select vine de la Cramele Recas si este un vin vinificat in maniera moderna – ceea ce inseamna ca e foarte prietenos si exprima mult de la prima degustare. Este un vin sec, viguros, dar rafinat, care taie mancarurile grase: este ideal asadar pentru pomana porcului. Arome de prune si fructe negre, combinate cu arome fine de vanilie de la stejarul din Franta. Un vin corpolent, echilibrat si puternic, cu o buna persistenta si tanini puternic pronuntati. Se mai poate servi cu carne de vita sau de porc la gratar, precum si cu gulas sau musaca; este un vin al carnurilor rosii, potrivit asadar si pentru vanatul pregatit in sos vanatoresc sau cu ciuperci. A se deschide cu o ora inainte de servire, incat sa ajunga la temperatura camerei.

Vinul Cavalerului (asamblat)

2Vin asamblat din Pinot Noir si Burgund, de la SERVE. Miros de cirese si condimente, gust de fragi si capsuni; vin suplu, proaspat. Se armonizeaza bine cu frigarui asortate, carne alba, paste, meniuri din legume, servindu-se putin frapat. Taninurile sale neagresive, aromele delicate si proaspete, parfumul distins dau acestui vin eleganta si finete, amintind de caracteristicile nobile ale acestor doua soiuri.

Blanc de Cotnari (asamblat)

3Cotnari e singura regiune viticola cu vinuri romanesti exclusive – si chiar daca acesta e un vin asamblat, soiurile de provenienta sunt pur romanesti (Francusa, Feteasca si Tamaioasa romaneasca). Face parte din noua generatie de vinuri de Cotnari. Vinificarea acestor soiuri are loc separat, rezultand un vin alb sec tare (peste 12% alcool), cu un extract sec 24-26. Aciditatea, fructuozitatea, finetea si aroma discreta sunt calitatile lui.

Prahova Valey Special Reserve (Pinot Noir)

4Cramele Halewood ne aduc acest vin rosu sec, foarte medaliat (aur la Bruxelles 2000, argint in 2004 tot la Bruxxeles), cu succes pe piata americana. Vin maturat minimum 12 luni in baricuri de stejar si invechit in sticla timp de un an. Fiind foarte consistent si bogat in taninuri, provenite din lemnul de stejar al baricului, vinul poate castiga si mai mult in calitate prin invechire. Raport calitate-pret foarte bun.

Riesling de Segarcea

5Cele mai bune vinuri autohtone aparute in ultimii doi ani pe piata de la noul producator Domeniul Coroanei Segarcea. Vin alb, sec. Directie de vinificatie in acord cu tendintele internationale (atac foarte bun, aroma intensa de fruct, tarie alcoolica ridicata, aciditate ridicata), i se poate reprosa, poate, caracterul prea masculin, faptul ca alcoolul (peste 12%) nu este, poate, „imbracat” suficient. Usor amarui, cu gust de samburi de strugure.

Integral in Romania Libera

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro