Romania: Locul 1 la numarul de nereguli pe fonduri europene raportate la Bruxelles
Romania a raportat la Bruxelles 164 de cazuri cu nereguli in cheltuirea fondurilor de preaderare (PHARE, ISPA, SAPARD), adica peste 50% din totalul neregulilor anuntate de statele membre. Cu toate acestea, suma afectata de nereguli reprezinta doar 1% din valoarea totala a finantarilor pentru proiecte, ceea ce plaseaza tara noastra la coada clasamentului realizat dupa acest criteriu.
In 2007, Romania s-a aflat din nou in topul neregulilor raportate la Bruxelles: 164 de noi cazuri cu nereguli, iar valoarea totala a sumei afectate de nereguli este de 14 milioane de euro, din care ar trebui recuperate 5,7 milioane de euro, arata Raportul Comisiei Europene privind protectia intereselor financiare ale Uniunii. Si anul trecut Romania a raportat cele mai multe nereguli, in numar de 188.
Este vorba despre fondurile europene de pre-aderare (PHARE, ISPA si SAPARD).
Tara noastra se plaseaza, totusi, pe un loc bun din punct de vedere al procentului neregulilor in sumele totale eligibile ale proiectelor: in Romania procentul este scazut 1,08%, aflandu-se la coada clasamentului, fata de Bulgaria, cu un procent de 52,88%, situata pe primul loc.
La nivelul Uniunii Europene, suma totala afectata de nereguli in anul 2007 a fost de 32 milioane de euro, din care
- cazuri PHARE : 96 (16 milioane euro)
- cazuri SAPARD: 150 (11 milioane euro)
- cazuri ISPA: 86 (6 milioane euro)
Acelasi raport arata ca, in ce priveste acuratetea informatiilor, Romania este pe locul doi la greseli implicate in procesul de comunicare a informatiilor catre institutiile europene, dupa Bulgaria: 34 de greseli in informatiile raportate. Raportat la numarul total al informatiilor transmise, din 639 , reprezinta o acuratete de circa 94%, procentul fiind peste media europeana, de 93%.
Raportul noateaza ca apar o serie de greseli tehnice in redactarea documentelor transmise de Bulgaria, Ungari, Cehia si Romania, legate de perioadele de referinta, numerotarea paginilor, detaliile proiectelor. In schimb, deadline-urile pentru transmiterea informatiilor sunt pe deplin respectate in Romania si in grupul noilor state membre.
Perioada medie la nivel european, pentru descoperirea unei nereguli dupa ce a fost p[rodusa, este de 17 luni. In Romania, aceasta perioada este de 22 de luni. In schimb autoritatilor din Polonia si Ungaria le trebuie peste 3 ani pentru a descoperi o neregula.