Sari direct la conținut

Romania mizeaza pe gazele de sist pentru a-si asigura independenta energetica fata de Rusia, in ciuda controverselor

HotNews.ro

Dupa Polonia, Romania mizeaza pe gazele de sist pentru a-si asigura independenta energetica fata de Rusia, in ciuda polemicilor asupra riscurilor pentru mediu si a sanatatii, relateaza AFP.

„Gazele de sist reprezinta viitorul”, a declarat pentru AFP presedintele Agentiei romane pentru resurse minerale (ANMR), Alexandru Patruti.

Daca ANMR a lansat un studiu pentru a evalua rezervele potentiale, un raport al Agentiei americane de informatii asupra energiei estimeaza ca resursele Romaniei, Bulgariei si Ungariei insumeaza 538 miliarde de metri cubi.

Iar Bucurestiul viseaza deja sa scape de costisitoarele importuri de gaze rusesti.

Mai multi giganti energetici sunt interesati, printre care americanii de la Chevron, canadienii de la Sterling Resources si ungurii de la MOL.

Chevron, care a obtinut o concesiune de 600.000 de hectare in regiunea Barlad (est), vrea sa inceapa explorarea in semestrul II al anului, daca obtine autorizatiile necesare.

„Gazele de sist reprezinta o oportunitate majora pentru Romania”, a afirmat directorul de tara al Chevron Upstream Europe, Thomas Holst, care a subliniat avantajele legate de securitatea energetica, investitii si locuri de munca.

Chevron urmeaza sa aleaga acum locul pentru primele foraje exploratorii. Sunt in studiu trei locatii, dar Holst prefera sa nu le faca publice, pentru a nu supune locuitorii la „presiuni inutile”.

Aceasta metoda de extractie, fracturarea hidraulica, este acuzata de ecologisti ca polueaza panza freatica, fragilizeaza solul si favorizeaza cutremure de pamant.

Interzisa in tari precum Franta si Bulgaria, metoda consta in injectarea in roci, sub inalta presiune, a unor cantitati enorme de apa, aditionate cu nisip si aditivi chimici.

„Fracturarea implica riscuri majore precum contaminarea apei, pe langa dificultatea de eliminare a substantelor toxice”, a explicat Miruna Ralea, de la asociatia ecologista Alma-Ro.

„Extractia nu este o activitate prietenoasa pentru mediul inconjurator (…) dar ne vom asigura ca legile in vigoare sunt respectate strict”, a declarat Patruti.

Dar, desi promite ca se va alinia regulilor europene, Romania nu are in prezent o legislatie specifica pentru gazele de sist.

Chevron se declara decis sa respecte legile romanesti si europene.

„Activitatile care suscita polemici nu vor avea loc decat peste mai multi ani”, a mentionat Holst, care a precizat ca „Chevron va utiliza tehnici conventionale pentru a determina daca rezervele exista”.

Si, daca acesta va fi cazul, zeci de milioane de dolari vor fi investiti in dezvoltare si exploatare.

Primarul Barladului (69.000 de locuitori), Constantin Constantinescu (PSD), nu doreste ca grupul american sa foreze in zona orasului sau.

„In opinia mea, impactul negativ al acestei activitati este mai important decat pseudo-prosperitatea promisa”, spune el, reprosand Chevron ca nu informeaza comunitatea locala despre proiectele sale.

„Oamenii se tem ca zona va fi devastata”, adauga el.

Aproximativ 2.000 de locuitori sunt asteptati sa participe joi la un protest, la apelul primarului si al Partidului Social Democrat, din care face parte.

Holst sustine ca Chevron incurajeaza dezbaterea publica. „Atunci cand vom stii despre ce e vorba, cetatenii vor fi de acord ca, daca exista rezerve importante, beneficiile vor fi mult mai mari decat riscurile”, spune acesta.

Dar Miruna Ralea se intraba: „Stiind ca mai multe tari au interzis aceasta tehnica controversata, de ce se incapataneaza Romania sa o adopte?”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro