Sari direct la conținut

Romania, printre tarile cu cele mai mari cresteri ale costurilor de munca din UE

HotNews.ro

Romania se numara, alaturi de Letonia, Lituania si Estonia, printre tarile cu cele mai mari cresteri ale costurilor de munca din Uniunea Europeana, potrivit datelor prezentate miercuri de catre biroul european de statistica, Eurostat. In trimestrul doi din acest an, costurile de munca din Romania au avut o crestere anuala de 23,4%.

In zona euro, costurile de munca au avansat in trimestrul doi al acestui an cu 2,5%, comparativ cu o crestere anuala de numai 2,3% inregistrata in trimestrul anterior din acest an. La nivelul tuturor tarilor membre ale Uniunii, costurile muncii au avut o crestere anuala de 3,2%, nivel mai mic fata de cel inregistrat in primul trimestru din acest an.

In cele 13 state din zona euro, in trimestrul doi al acestui an, costurile totale ale orelor de munca au avut o crestere anuala de 2,5% in termeni nominali, fata de un avans de 2,3% consemnat in trimestrul anterior.

In privinta tarilor membre ale Uniunii Europene, cresterea anuala a costurilor de munca a fost de 3,2%, ritmul fiind mai scazut decat cel inregistrat in primele luni ale acestui an (3,6%). In constructii si servicii cresterea a fost de 3,3%, in timp ce in industrie, costurile de munca au avansat cu 3,2%.

Printre tarile membre ale Uniunii Europene, cele mai mici cresteri ale costurilor de munca s-au remarcat in Germania (1,2%), Suedia (2,3%) si Finlanda (2,6%), pe cand cele mai mari cresteri s-au inregistrat, in trimestrul doi din acest an, in Letonia (31,7%), Romania (23,4%), Lituania (21,6%) si Estonia (18,7%).

Ritmul de crestere a costurilor de munca din Romania s-a mai temperat in trimestrul doi, dupa ce in primul trimestru din acest an s-a inregistrat o crestere de 25%.

Pentru stabilirea costurilor de munca se iau in calcul doua componente, respectiv salariile si costurile non-salariale. In cadrul statelor membre UE, componenta salariala a avut o crestere anuala de 3,3%, iar cea non-salariala de 2,5%, sub nivelurile inregistrate in trimestrul anterior.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro