România a primit 5.060 doze de vaccin împotriva variolei maimuţei. Care sunt persoanele eligibile și când se administrează vaccinul
România a primit joi 5.060 doze de vaccin împotriva variolei maimuţei, în baza unui contract de donaţie încheiat între Ministerul Sănătăţii şi Comisia Europeană. Serul se administrează contacţilor direcţi ai persoanelor confirmate cu variola maimuţei, preferabil în intervalul 4 – 14 zile după expunere.
„România a primit astăzi, 15 septembrie 2022, un număr de 5.060 doze de vaccin împotriva variolei maimuţei, în baza unui contract de donaţie încheiat între Ministerul Sănătăţii şi Comisia Europeană. Dozele de vaccin vor fi direcţionate către spitalele de boli infecţioase din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Constanţa pentru realizarea imunizării la persoanele eligibile”, a transmis Ministerul Sănătăţii, joi, într-un comunicat, citat de News.ro.
Sursa citată a precizat că aceste spitale pot transfera vaccinul, cu titlu gratuit, către alte unităţi sanitare judeţene sau de boli infecţioase, la solicitarea acestora, atunci când situaţia o impune.
Persoanele vizate de vaccinarea post-expunere sunt contacţii direcţi ai cazurilor de infectare.
„Este recomandat ca vaccinarea să fie realizată cât mai curând după momentul expunerii: între 4 şi 14 zile. Pentru finalizarea imunizării de bază este necesară o a doua doză de vaccin la un interval de 28 zile”, a mai precizat sursa citată.
Ministerul explică faptul că, dacă prima doză nu se administrează în intervalul cuprins între 4 şi 14 zile, e posibil ca vaccinul să nu prevină boala, dar severitatea simptomelor e mult redusă.
În România au fost confirmate până în prezent 37 de cazuri de variola maimuţei.
Cum se transmite variola maimuței și care sunt simptomele
Care sunt semnele clinice care indică prezența infecției? „Semnele clinice sunt reprezentate de erupție – aceasta este asemănătoare rujeolei, herpesului, chiar și sifilisului – febra, cefaleea (durerea de cap), dureri de spate, ganglioni limfatici umflați – un semn foarte important – frisoare, oboseală accentuată”, explică dr. Florin Roșu, medic ATI și managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași:
Cum se transmite variola maimuței: prin contact cu fluidele corporale sau picături de salivă de la persoanele sau animalele infectate. Dar nu se transmite ușor.
Nu există vaccin sau tratament special destinat acestei patologii: „Prevenția poate fi realizată prin vaccinarea împotriva variolei umane, metodă care și-a verificat eficacitatea chiar în anul 2003, când s-a stopat răspândirea acesteia în Statele Unite ale Americii”, spune medicul Florin Roșu.
Infecția cu virusul provoacă o boală ușoară, care se vindecă spontan, în câteva săptămâni, explică dr. Florin Roșu.