Sari direct la conținut

România vrea să atragă investiții de 15 miliarde de euro din Qatar. Ciolacu: Avem proiecte clare și mature / Lista proiectelor

HotNews.ro
Marcel Ciolacu, la ședința de Guvern, Foto: Inquam Photos / George Călin
Marcel Ciolacu, la ședința de Guvern, Foto: Inquam Photos / George Călin

Dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții în valoare de 15 miliarde de euro va fi pe agenda întrevederilor pe care premierul României, Marcel Ciolacu, și o delegație oficială le vor avea în cadrul vizitei de lucru în Statul Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, a anunțat marți Guvernul. De asemenea, prim-ministrul se va întâlni cu reprezentanți ai comunităților de români din Qatar.

  • ”Statul Qatar este un partener comercial important al României în regiunea Golfului, iar atragerea de investiții în valoare de 15 miliarde de euro va contribui la consolidarea colaborării noastre economice și politice.
  • Avem proiecte clare și mature pentru investitorii din Qatar. Poziția strategică, parcursul ascendent al economiei și oportunitățile oferite de fondurile europene sunt argumente ce susțin atractivitatea investițională a României”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Statul propune proeicte IT de peste 1,06 miliarde de euro

UPDATE 11:50 Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro că printre proiectele care vor fi propuse de România se numără dezvoltarea portului Constanța, a autostrăzii Comarnic-Brașov, a căii ferate Predeal-Brașov, dezvoltare terminal în aeroportul Traian Vuia din Timișoara.

În domeniul energiei este propus un proiect de offshore eolian cu Qatar Energy, iar în domeniul digitalizării sunt propuse investiții de peste 1,06 miliarde de euro, printre care:

  • 1. Dezvoltarea unui centru de date de mare capacitate: 300 milioane de euro
  • 2. Dezvoltarea și operaționalizarea unui Cloud specializat pentru procesarea Inteligenței Artificiale (AI CLOUD): 120 milioane de euro
  • 3. Dezvoltarea și operaționalizarea unui sistem de comunicații pentru aplicații cu dublă utilizare: 120 milioane de euro
  • 4. Înființarea unui incubator pentru start-up-uri autohtone active în IT&C și securitate cibernetică: 100 milioane de euro
  • 5. Dezvoltarea unei capacități cibernetice ofensive: 100 milioane de euro
  • 6. Dezvoltarea și operaționalizarea unui centru de calcul de înaltă performanță (Centrul HPC): 80 milioane de euro
  • 7. Dezvoltarea unui sistem complex bazat pe inteligență artificială și învățarea automată pentru a sprijini combaterea dezinformarii și a știrilor false: 50 milioane de euro
  • 8. Dezvoltare software antivirus – 50 milioane de euro

La Doha, prim-ministrul României și delegația guvernamentală vor avea întrevederi tete-a-tete și în plenul delegațiilor cu Prim-ministrul Statului Qatar și ministru al Afacerilor Externe. Împreună cu omologul său din Qatar, prim-ministrul României va participa la ceremonia de semnare a unor documente bilaterale. Cei doi înalți oficiali vor susține declarații comune de presă.

Componenta politică a vizitei este completată de cea economică.

În Qatar, șeful Executivului român va avea discuții cu reprezentanții Autorității de Investiții, fondul suveran de investiții al statului.

Prim-ministrul României va fi însoțit în vizita în Golful Persic de ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, președinte ANCOM, Valeriu Zgonea, președinte ANSVSA, Alexandru Bociu, președintele Hidroelectrica, Karoly Borbely, directorul Portului Constanța, Mihai Teodorescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro