Sari direct la conținut

Romtelecom, acoperire de 32,5% in populatia Romaniei pentru noile servicii de telefonie mobila

HotNews.ro

Reteaua Romtelecom dispune de o acoperire de 6,8% in teritoriu si de 32,5% in populatie pentru serviciile de telefonie mobila pe care a inceput sa le ofere in cursul acestui an, in urma licentei castigate anul trecut, arata raportul autoritatii de reglementare (ANCOM). Acestea sunt primele date oferite de autoritate despre noul operator de telefonie mobila, care s-a ferit pana acum sa dea informatii privind numarul abonatilor castigati pentru aceste servicii. Conform datelor, Cosmote si Telemobil stau mai bine decat Vodafone la acoperirea retelelor in teritoriu, in conditiile in care Orange nu a vrut sa-si faca publice datele.

Romtelecom a evitat pana acum sa dea date despre numarul abonatilor la serviciile de telefonie mobila, anuntand doar ca licenta CDMA castigata in 2008 o foloseste in special pentru broadband mobil, servicii lansate in luna aprilie din acest an.

Cosmote si Telemobil stau mai bine la acoperirea in teritoriu decat Vodafone

Referitor la aria de acoperire a retelelor de telefonie mobila publice din Romania (inclusiv Telemobil achizitionata in vara acestui an de Cosmote), datele autoritatii de reglementare mai arata ca Vodafone este pe primul loc la acoperirea la nivelul populatiei, insa sta mai prost la acoperirea oferita de retea in teritoriu. Orange a declarat datele transmise catre ANCOM drept confidentiale.

Aria de acoperire a retelelor de telefonie mobila in teritoriu, in prima jumatate a lui 2009

1. Cosmote – 89,3%

2. Telemobil (Zapp) – 87,8%

3. Vodafone (86,8%)

4. RCS&RDS (26%)

5. Romtelecom (6,8%)

Orange nu a dorit sa faca publice aceste date.

Numar total de utilizatori in usoara scadere, traficul de voce in crestere

Datele ANCOM mai arata ca, in prima jumatate a acestui an, numarul total de utilizatori activi de telefonie mobila (atat abonati cat si utilizatori de cartele preplatite active) depasea 24,4 milioane utilizatori, in scadere usoara fata de 24,5 milioane utilizatori la sfarsitul anului trecut. Pe de alta parte, traficul de voce originat (exclusiv roaming) de utilizatorii finali in retelele publice mobile de telefonie din Romania a inregistrat o crestere de aproximativ 34% fata de perioada similara din 2008, ajungand la peste 19,5 miliarde de minute in primul semestru al anului 2009.

In primul semestru al anului 2009, traficul de voce mediu lunar (inclusiv roaming „outbound”) originat de pe o cartela SIM activa a fost de 2 ore si 13 minute, in timp ce durata medie a unui apel de voce originat in retele publice mobile a fost de 2’01’’(2 minute si 1 secunda), in crestere fata de prima jumatate a anului trecut (cand durata medie era de 1’54’’). De asemenea, in prima jumatate a lui 2009, romanii au trimis 3,5 miliarde SMS-uri, un numar aproape dublu fata de aceeasi perioada a anului precedent (+96%).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro