Romtelecom, despre reducerea tarifelor de acces la reteaua sa: Este nedrept in contextul in care si operatorii de cablu au infrastructuri bine dezvoltate
Reducerea in perioada urmatoare a tarifelor platite de operatorii alternativi de telecomunicatii catre Romtelecom pentru utilizarea conexiunii de acces a acestui operator catre utilizatorii finali este o masura de reglementare nedreapta, in conditiile in care si alti operatori, precum cei de cablu au infrastructuri bine dezvoltate, a declarat marti Yorgos Ioannidis, directorul general al Romtelecom. Mai mult, acesta a raspuns si nemultumirilor Orange legate de scaderea insuficienta a tarifelor, precizand ca Romania va avea tarife cu 28% sub media din UE.
„Este nedrept ce se intampla. Nu suntem singurul operator care ofera acces la bucla locala. Nu intelegem de ce numai Romtelecom este reglementat in ceea ce priveste accesul la reteaua de broadband fix, in timp ce, de exemplu, operatorii de cablu TV au infrastructuri de broadband bine dezvoltate. Tinand cont de aceste retele alternative, consideram ca exista un dezechilibru clar intre realitatea de pe piata si reglementari, atat timp cat Romtelecom este singurul operator reglementat in acest domeniu”, a declarat marti directorul general al Romtelecom.
La inceputul acestei luni,autoritatea de reglementare (ANCOM) a scos spre dezbatere publica un proiect de decizie care prevede reducerea tarifelor de acces la „bucla locala”, denumirea tehnica data circuitului fizic care face legatura intre utilizatorul final si repartitorul principal dintr-o retea publica de telefonie fixa, segment pe care Romtelecom este furnizor dominant cu o cota de piata de 69%.
In opinia autoritatii de reglementare, operatorul detine putere semnificativa pe aceasta piata „avand in vedere cota de piata de 69% detinuta de Romtelecom pe piata relevanta a serviciilor de acces la elemente de infrastructura (inclusiv acces neconditionat la bucla locala), reteaua greu de duplicat pe care acesta o opereaza si imposibilitatea furnizorilor alternativi de a avea acces la solutii alternative viabile la nivel national (retele alternative de acces), ANCOM considera ca Romtelecom detine putere semnificativa pe aceasta piata (…)”.
- Romtelecom catre Orange: In urma reglementarii tarifele de acces la bucla locala in Romania vor fi cu 28% sub media din UE
Seful Romtelecom a raspuns in acelasi timp si nemultumirii exprimate recent de catre oficialii Orange, potrivit carora scaderea tarifelor de acces la reteaua Romtelecom propusa de arbitrul telecom este inca insuficienta.
„Scaderea cu 20% a tarifelor pentru acces total (de la 8,37 la 6,67 Euro) si cu 73% a celor pentru acces partajat (de la 4,2 la 1,14 Euro) ar duce la implementarea celor mai mici tarife din UE. Astfel, in cazul accesului total, Romania ar avea al doilea cel mai mic tarif, cu 28% sub media UE. In conditiile acestor tarife foarte mici, nu intelegem opinia Orange, conform careia scaderea tarifelor nu a atins inca un nivel suficient”, a mai spus Ioannidis.
Dorin Odiatiu, director de marketing al Orange Romania a declarat pe marginea propunerii ANCOM de reducere a tarifelor pentru accesul la bucla locala ca „in forma lor actuala insa, remediile propuse (inclusiv tarifele) nu sunt suficiente pentru a permite o deschidere reala a pietei”.
Autoritatea de reglementare (ANCOM) a propus aplicarea tarifului de 6,67 euro/luna, fata de tariful actual de 8,37 euro/luna, pentru accesul total la bucla locala, incepand cu data de intai a lunii urmatoare dupa intrarea in vigoare a deciziei, iar pentru acces partajat tariful de 1,14 euro/luna, fata de tariful actual de 4,20 euro/luna, incepand cu 1 iulie 2011.