Romtelecom va scapa de obligatia de a nu practica tarife excesive sau de eliminare a competitiei la telefonia fixa
Romtelecom va scapa de obligatia de a respecta anumite planuri tarifare sau de interzicerea practicarii unor preturi excesive sau preturi de ruinare la serviciile de telefonie fixa pe piata de retail a serviciilor de apeluri, potrivit unui proiect de decizie al arbitrului telecom, care considera ca presiunea concurentiala venita in special de la operatorii de cablu si de telefonie mobila nu mai necesita acest control. Conform datelor autoritatii, cotele de piata ale Romtelecom au scazut in unele situatii si sub 40% ca urmare a acestei competitii.
„Pe baza analizei problemelor concurentiale, consideram ca este necesara retragerea urmatoarelor obligatii impuse anterior in sarcina furnizorului cu putere semnificativa:
– obligatia de a respecta formula de control a cresterii tarifelor;
– obligatia de a nu practica preturi excesive sau preturi de ruinare;
– obligatia privind evidenta contabila separata”, se arata in expunerea de motive la acest proiect de decizie.
Incepand din luna mai a anului 2007, companiei Romtelecom i-au fost impuse obligatii privind respectarea unor plafoane tarifare pentru serviciile de acces si serviciile de apeluri furnizate pe pietele cu amanuntul pe care a fost desemnata ca avand putere semnificativa.
De ce nu mai considera arbitrul telecom necesara mentinerea acestor obligatii
Faptul ca in perioada 1 ianuarie 2006 – 1 ianuarie 2009, cota de piata a Romtelecom pe telefonia fixa a scazut constant (cu circa 10% anual), concurenta dezvoltata de operatorii de cablu cu o strategie agresiva de scadere a preturilor si ofertele pe acest segment ale operatorilor de telefonie mobila a determinat arbitrul telecom sa considere „putin probabil ca Romtelecom sa majoreze tarifele de acces in absenta obligatiei de a respecta anumite plafoane tarifare”.
De asemenea, autoritatea nu mai crede ca practicarea unor preturi mult prea mici, la care concurenta n-ar face fata, continua sa fie o problema concurentiala semnificativa. Deschiderea si reglementarea accesului la bucla locala (posibilitatea altor operatori de a oferi servicii prin infrastructura Romtelecom) dar si dezvoltarea serviciilor operatorilor de telefonie mobila si de cablu sunt suficient de puternice incat o astfel de masura din partea Romtelecom ar fi zadarnica.
„Daca, teoretic, Romtelecom ar practica preturi de ruinare, in scopul eliminarii concurentilor, in special a operatorilor de retele de cablu si a operatorilor de retele publice mobile care ofera servicii de acces la puncte fixe, iar ca raspuns la comportamentul Romtelecom acestia nu ar mai furniza servicii de acces, nu se poate considera ca Romtelecom a „eliminat” cu caracter definitiv concurenta.
Astfel, acesta nu ar putea majora tarifele pentru a recupera pierderile inregistrate in trecut, cand practica preturi de ruinare, deoarece Vodafone Romania si Orange Romania ar reintroduce imediat oferta de servicii de acces la puncte fixe, de tip „homezone”, oferite in prezent la tarife mai mici decat cele practicate de Romtelecom”, se arata in expunerea de motive.
In afara acestor modificari pe piata cu amanuntul a serviciilor de apeluri, autoritatea a decis sa mentina pentru Romtelecom o parte din obligatiile anterioare impuse pe piata cu amanuntul a serviciilor de acces, si toate obligatiile impuse anterior pe pietele de gros.
Proiectele de decizie aferente revizuirii acestor piete au fost supuse joi spre consultare publica, autoritatea asteptand acum propuneri si observatii pana pe 28 august 2009. Dupa incheierea perioadei de consultare publica si analizarea observatiilor primite, arbitrul telecom trebuie sa notifice Comisia Europeana si celelalte autoritati de reglementare din alte state. Acestea au la dispozitie o luna de la data notificarii pentru a transmite observatiile proprii asupra acestor masuri.