Sari direct la conținut

Rubla isi continua deprecierea fata de dolar si euro si atinge noi minime istorice. Premierul Medvedev a cerut ministerelor sa scada cu 10% cheltuielile bugetare pentru 2015

HotNews.ro

75 ruble pentru un euro, 60 pentru un dolar: moneda ruseasca, a carei cadere vertiginoasa inflameaza preturile, s-a prabusit luni la noi minime istorice, cu trei zile inaintea unui discurs foarte asteptat al presedintelui Vladimir Putin, scrie AFP.

Noua degringolada a rublei, afectata de sanctiunile internationale legate de criza ucraineana si de caderea cotatiei petrolului, a facut astfel incat moneda nationala sa piarda, de la inceputul anului, 40% fata de euro si 45 fata de dolar. Cresterea preturilor va atinge 10% in acest an, potrivit bancii centrale.

Luni, euro a ajuns si la 76,10 ruble iar dolarul la 61,25 ruble, respectiv o cadere de circa 4% pentru moneda ruseasca la momentul de devalorizare maxima al zilei.

Banca centrala intervine practic in fiecare zi de la inceputul lunii pentru a sustine rubla, cheltuilind 5,9 miliarde de dolari, fara succes.

Banca Rusiei a majorat joi dobanda de interventie la 10,5%, aproape dublu fata de nivelul de la inceputul anului (5,5%), cu riscul de a afecta o economie aflata deja in pragul recesiunii prin credite mai costisitoare.

Probleme bugetare

„Daca intram intr-o spirala unde exista impresia ca totul merge rau si ca economia se prabuseste, nicio actiune a bancii centrale nu va stabiliza situatia”, a afirmat, intr-un editorial publicat de cotidianul de afaceri Vedomosti, Maxim Buiev, profesor la Facultatea de Economie a universitatii Europene din Sankt Petersburg.

„Guvernul trebuie sa propuna un plan clar de reforme”, a adaugat acesta.

Presiunea se intareste asupra lui Vladimir Putin, care va sustine joi marea sa conferinta anuala de presa. Presedintele beneficiaza de o popularitate record dupa anexarea Crimeii dar populatia se arata din ce in ce mai pesimista asupra evolutiei nivelului de viata.

Pentru a sustine economia, Putin a anuntat un moratoriu fiscal de doi ani pentru intreprinderile nou create si o amnistie pentru capitalurile care revin in Rusia.

Dar aceste masuri au fost primite cu scepticism si banca centrala a afirmat saptamana trecuta ca se asteapta ca fugile de capital sa continue in acelasi ritm si anul viitor: 120 de miliarde de dolari.

Pentru Capital Economics, „noua cadere puternica a rublei va alimenta speculatiile asupra faptului ca autoritatile ar putea recurge la masuri tot mai putin ortodoxe pentru stabilizarea monedei, inclusiv controlul capitalurilor”, masura respinsa pentru moment si care ar „ruina toata credibilitatea Rusiei pe pietele internationale”.

Premierul Dmitri Medvedev a cerut saptamana trecuta rusilor sa aiba rabdare, asigurand ca rubla va sfarsi prin a-si reveni la fel ca si in crizele precedente.

Seful guvernului pare mai degraba preocupat de mentinerea stabilitatii bugetare a tarii, amenintata de caderea brutala a pretului petrolului. Potrivit ziarului Vedomosti, acesta a cerut ministerelor sa-si reduca cu 10% cheltuielile bugetare prevazute pentru anul viitor.

„O reducere de o asemenea amploare ar putea fi dificil de atins fara taieri in cheltuielile de aparare si de securitate sau o revizuire a sistemului de pensii, mai dificila politic”, au avertizat analistii bancii ruse VTB Capital.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro