Sari direct la conținut

Rusia, condamnata de CEDO in cazul Ilascu

Cotidianul

Dosarul „Grupul Ilascu“ a fost solutionat de CEDO. Dupa ce a fost eliberat si a devenit senator in Romania, Ilie Ilascu a depus plangere la CEDO solicitand eliberarea celorlalti detinuti politici aflati incarcerati la Tiraspol si stabilirea responsabilitatilor pentru lipsirea de libertate a intregului grup.

Reamintim, in timpul conflictului dintre Chisinau si Tiraspol, separatistii transnistreni i-au capturat pe Ilie Ilascu si pe patru colegi de-ai sai care luptau in randul voluntarilor care sprijineau efectivele Politiei moldovene si i-au incarcerat dupa un simulacru de proces.

Ilie Ilascu, Alexandru Lesco, Tudor Petrov-Popa, Andrei Ivantoc, Petru Godiac si Valeriu Garbuz au fost intemnitati la 2 iunie 1992, fiind acuzati de autoritatile transnistrene de crime de razboi si actiuni de terorism. CEDO a decis punerea de indata in libertate a celor doi membri ai grupului Ilascu care se afla inca la Tiraspol, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa.

Prezent la festivitatea prilejuita de implinirea a zece ani de la ratificarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului de catre Romania, judecatorul Corneliu Barsan a declarat ca, in dosarul depus de Ilie Ilascu si colegii sai impotriva Republicii Moldova si Federatiei Ruse, CEDO a constatat incalcarea mai multor articole ale conventiei, printre care articolul 3, care interzice supunerea la rele

tratamente si tortura, articolul 5, referitor la dreptul la libertate, sau articolul 8, care se refera la dreptul la corespondenta si la viata privata. Statele responsabile pentru incalcarea grava a acestor drepturi sunt, potrivit hotararii CEDO, Rusia si Republica Moldova.

Totusi, judecatorii europeni au considerat ca Rusia a incalcat conventia vreme de sapte ani, incepand cu 1997, anul in care ambele state implicate in cazul Ilascu au semnat Conventia Drepturilor Omului, in vreme ce responsabilitatea Republicii Moldova incepe o data cu anul 2001.

Potrivit lui Barsan, importanta deciziei Curtii de la Strasbourg consta in faptul ca judecatorii CEDO au constatat „angajarea raspunderii unui stat (in speta, Rusia) pentru controlul pe care il exercita pe teritoriul unui alt stat (in acest caz, Republica Moldova)“.

Responsabilitatea Republicii Moldova consta in faptul ca, dupa anul 2001, nu a depus eforturi, prin oficiile diplomatice sau prin organizatii internationale, pentru rezolvarea cazului grupului Ilascu. Corneliu Barsan a adaugat ca sentinta CEDO poate fi pusa in executare „de cei care exercita autoritatea in acest moment in Transnistria“.

Plangerea depusa de Ilie Ilascu impotriva Republicii Moldova si a Federatiei Ruse se judeca de mai bine de patru ani, chiar daca a fost examinata in regim de urgenta. Dosarul Ilascu a fost unul dificil, pentru ca nu a existat un precedent similar in istoria CEDO.

Se pune acum problema daca decizia CEDO va fi pusa in aplicare. Teoretic, raspunderea punerii in aplicare revine Executivului de la Chisinau, care, din punct de vedere legislativ, isi exercita autoritatea si la Tiraspol. Demersurile regimului Voronin in acest sens s-ar putea sa nu aiba nici un efect, deoarece separatistii de la Tiraspol nu tin cont de cererile Chisinaului.

Pentru ca la Tiraspol exista doar legea conducatorilor locali.

Reamintim, in timpul procesului celor cinci, care s-a desfasurat la Teatrul „Kirov“ din Tiraspol, au fost agresati de agenti ai „beretelor negre“ ambasadorii Belgiei si Bulgariei, iar numarul doi al Ambasadei SUA (o femeie) a fost scuipat si scos in suturi din sala, desi nici unul dintre diplomati nu a iesit din rolul de observator.

Nerespectarea deciziilor CEDO atrage o serie de sanctiuni din partea organismelor europene. Numai ca impotriva regimului de la Tiraspol nu se pot da sanctiuni, nefiind recunoscut pe plan european. In acest caz, sanctiunile ar viza Chisinaul, dar acesta poate face dovada ca depune toate diligentele pentru eliberare, dar este ignorat de Tiraspol.

CEDO ar putea recurge la sanctiuni – mai mult de ordin moral – la adresa Federatiei Ruse, dar un mai mult ca sigur apel al acesteia ar putea avea sanse de castig. Singura solutie viabila este una diplomatica, interventia urmand a fi facuta la Moscova.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro