Sari direct la conținut

Rusia continua sa-si reorienteze exporturile de hidrocarburi spre China: Rosneft a semnat un nou contract imens, in valoare de 85 mld dolari pe 10 ani

HotNews.ro

Gigantul rus al petrolului Rosneft a pus bazele unui nou contract imens de livrare a aurului negru in China, in valoare totala de 85 de miliarde de dolari pe zece ani, scrie AFP.

Protocolul de acord a fost semnat marti cu grupul chinez Sinopec, cu ocazia vizitei primului ministru Dmitri Medvedev in China. Acesta „prevede livrarea a zece milioane de tone in zece ani”, a afirmat presedintele Rosneft, Igor Setcin, citat de agentiile rusesti de presa.

„Aceasta inseamna in zece ani livrari de 100 milioane tone. In total, 85 de miliarde de dolari”, a adaugat Medvedev.

Intr-un comunicat, grupul public, devenit in acest an cel mai mare producator de petrol din lume cotat la Bursa, a adaugat ca acest contract va demara in 2014, dupa ce Sinopec va plati un avans.

Documentul prevede ca o parte a petrolului poate fi inlocuit de produse petroliere.

Rusia investeste enorm in ultimii ani pentru a-si reorienta exporturile de hidrocarburi, care reprezinta jumatate dintre veniturile bugetului federal, dinspre Europa spre Asia.

„Acordurile semnate astazi sunt dovada dezvoltarii cooperarii la scara mare cu partenerii nostri chinezi”, subliniaza Setcin, citat in comunicat.

In iunie, Rosneft a semnat cu un alt grup chinez, CNPC, un mega-contract petrolier privind livrarea a 365 milioane de tone in 25 de ani, respectiv 15 milioane de tone pe an, in medie, si dublul exporturilor actuale. Acest acord, cu o durata exceptional de lunga, reprezinta in total 270 de miliarde de dolari.

Pentru a realiza acest contract, Rosneft a anuntat vineri ca va infiinta o societate mixta cu CNPC pentru a extrage hidrocarburi in Siberia Occidentala, oferind un acces direct Chinei la zacamintele rusesti.

Avansul platit de Sinopec va oferi „noi finantari pentru proiectele de explorare si productie si pentru construirea infrastructurilor necesare”, a mentionat Setcin, precizand ca este vorba de circa 25% – 30% din valoarea totala.

Rosneft s-a indatorat puternic in ultimul an pentru a cumpara, pentru 55 de miliarde de dolari, concurentul sau TNK-BP si alte active care sa-i permita majorarea productiei de gaze.

De asemenea, si-a multiplicat parteneriatele pentru a se lansa in poroductia in Arctica, foarte complexa si costisitoare.

In acest timp, Gazprom intampina dificultati in incheierea contractului care i-ar permite pentru prima oara deschiderea usilor pietei chineze, aflat in negociere de ani de zile.

Gazprom, care sustine contracte pe termen lung indexate la cursul petrolului, a anuntat luna trecuta ca a obtinut de la Beijing ca pretul sa fie calculat independent de cursul gazelor naturale in Statele Unite, aflat la un nivel foarte redus.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro