Rusia: Guvernul se pregateste sa scada cu 10% cheltuielile bugetare, bursa evolueaza in continuare pe rosu
Guvernul rus se pregateste sa scada cu 10% cheltuielile bugetare pentru a face fata prabusirii cotatiei petrolului, scrie marti cotidianul Vedomosti, preluat de AFP.
Caderea abrupta a cotatiei petrolului, care reprezinta, alaturi de vanzarile de gaze, majoritatea veniturilor statului rus, continua marti sa afecteze pietele financiare rusesti, cu indicele RTS al bursei din Moscova si rubla evoluand la minimele din decembrie 2014.
Bugetul pe 2016 a fost construit pe baza unui curs al petrolului de 50 de dolari pe baril, fata de 30 de dolari, marti, iar presedintele Vladimir Putin a avertizat ca deficitul bugetar nu ar trebui sa depaseasca 3% din PIB, in numele „independentei financiare” a Rusiei.
Potrivit Vedomosti, care citeaza doi inalti oficiali rusi, ministerele vor trebui sa stabileasca pana vineri cum intentioneaza sa isi reduca cu 10% cheltuielile bugetare. In lipsa unei astfel de decizii, ministerul de Finante va reduce din oficiu cu 10% plafonul autorizat de cheltuieli.
Aceste reduceri nu vor trebui sa vizeze salariile functionarilor si soldele militarilor, au precizat sursele citate.
Caderea pretului petrolului continua marti, antrenand si pietele financiare rusesti. Indicele bursier RTS, cotat in dolari, scadea la ora 07,40 GMT cu 2,10%, dupa ce scazuse cu 5% luni, cand a inchis la minimul de la finele anului 2014. Indicele Micex (in ruble) cadea cu 1,16%.
Dolarul a atins 77,04 ruble, nivelul din decembrie 2014, cand Rusia a intrat in criza monetara. Euro urca la 83,49 ruble.
Vizata si de sanctiuni economice, din cauza crizei ucrainene, Rusia a traversat anul trecut o profunda recesiune.
Semne de stabilizare a activitatii au aparut in perioada verii, cand guvernul spera la o relansare in 2016, dar actualele turbulente financiare par sa compromita acest scenariu.