Sari direct la conținut

Rusia nu isi mai permite sa amane privatizarile, situatia bugetara este critica – ministrul Economiei, Alexei Uliukaiev

HotNews.ro

Rusia nu isi mai permite sa astepte si trebuie sa treaca la privatizari, in fata situatiei bugetare „critice” din cauza degringoladei de pe piata petroliera, a afirmat marti ministrul Economiei, Alexei Uliukaiev, citat de agentiile rusesti de presa, transmite AFP.

Guvernul rus incearca sa isi reduca participatia intr-o serie de grupuri publice – fara a ceda neaparat si controlul – pentru a gaura lasata in buget de prabusirea cotatiei petrolului, care reprezinta jumatate din veniturile sale bugetare.

Nicio tinta concreta nu a fost desemnata pentru moment, chiar daca Vladimir Putin a reunit recent pe marginea acestui subiect sefii unor grupuri mergand de la petrol (Rosneft), diamante (Alrosa) sau cai ferate.

„In 2014-2015, piata a fost orientata in scadere si ne asteptam ca situatia sa se schimbe, dar acum ne dam seama ca nu mai este posibil sa asteptam”, a spus Alexei Uliukaiev.

„Situatia bugetara este critica si turbulentele de pe pietele financiare nu dau motive de speranta pentru un rebound”, a adaugat el. „Provocarea consta in incheierea unor tranzactii de calitate si profitabile pe piete extrem de defavorabile”.

Dupa un val masiv si controversat de vanzare de active in anii 1990, Rusia a adoptat in 2010 un ambitios plan de privatizari sub impulsul lui Dmitri Medvedev, pe atunci presedinte, si care avea ca obiectiv modernizarea acestor cimpanii si reducerea deficitelor adancite de criza din 2008-2009.

Aceste ambitii au fost insa abandonate dupa revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, in 2012: preturile petrolului au crescut rapid in acea perioada, permitand revenirea la venituri abundente, dar apoi economia ruseasca a incetinit, facand conjunctura mai putin propice.

Ministrul Finantelor, Anton Siluanov, a evaluat la 1.000 de miliarde de duble (11,5 miliarde de euro) castigurile potentiale ale statului din vanzarea de active publice.

Putin pune conditii

Luni, presedintele rus a prezidat o reuniune pe marginea acestui subiect cu directorii unor companii publice: grupurile petroliere Rosneft si Bashneft, producatorul de diamante Alrosa, societatea de cai ferate RZD, banca VTB, compania aeriana Aeroflot, santierele navale Sovcomflot.

Seful de la Kremlin a pus conditii stricte in ceea ce priveste vanzarea acestor active. Pentru Vladimir Putin, statul „nu trebuie sa piarda controlul asupra companiilor strategice”, cumparatorii trebuie sa se situeze „sub jurisdictia rusa” si, in special, activele nu trebuie sa fie vandute la preturi prea mici, in conditiile in care pietele financiare rusesti sunt devastata de cotatia petrolului si de sanctiunile internationale.

Purtatorul sau de cuvant, Dmitri Peskov, a precizat marti ca guvernul trebuie acum sa stabileasca o lista cu posibile privatizari pentru urmatorii doi ani respectand „cadrul” fixat de Kremlin. Acesta a spus ca investitorii straini nu vor fi exclusi, cu conditia sa fie inregistrati in Rusia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro