Rusia pregateste un plan anticriza in valoare de 9 miliarde de euro
Guvernul rus pregateste un plan anticriza pentru sustinerea activitatii economice, in valoare de 750 de miliarde de ruble, respectiv 9 miliarde de euro, a anuntat joi ministrul Economiei, Alexei Uliukaiev, citat de AFP.
Costul „este de ordinul a 750 de miliarde de ruble”, a declarat Uliukaiev, din care 310 miliarde de ruble (3,7 miliarde euro) credite pentru administratiile regionale deja inscrise in bugetul 2016.
Principiul acestui nou plan de relansare economica, care urmeaza dupa un prim pachet de masuri adoptat in urma cu an, a fost anuntat saptamana trecuta in conditiile in care rubla atingea minime istorice fata de dolar, pe fondul caderii cotatiei petrolului.
Rusia, vizata si de sanctiunile occidentale legate de criza ucraineana, a suferit o contractie economica de 3,7% anul trecut iar Fondul Monetar International se asteapta la un nou recul, de 1%, in acest an.
Potrivit presei rusesti, planul pregatit de guvern are patru capitole: ajutoare pentru regiuni, sustinerea sectoarelor aflate in dificultate (auto) sau prioritare (agricultura), masuri sociale si reforme structurale.
De asemenea, include numeroase masuri destinate imbunatatirii climatului de afaceri pentru intreprinderile mici si mijlocii, reducand controalele efectuate in prezent de numeroase institutii de stat si intarind independenta judecatorilor.
Planul ar putea contine o mentiune legate de necesitatea inceperii dezbaterii privind majorarea varstei de pensionare, pe care Vladimir Putin a considerat-o recent ca fiind inevitabila pe termen lung.
Chestiunea finantarii acestui plan ramane neclara, in conditiile in care caderea cotatiei petrolului afecteaza puternic veniturile bugetare iar presedintele a ordonat ca deficitul sa raman sub 3% din PIB.
Noul an de scadere a nivelului de viata care se profileaza in Rusia constituie o lovitura puternica pentru Vladimir Putin, care a beneficiat in anii in care a venit la putere de cresteri spectaculoase alimentate de preturile foarte mari ale petrolului.
Aceasta prosperitate a permis cresterea puterii de cumparare si reducerea gradului de saracie, dupa anii durerosi din 1990, asigurand presedintelui o impresionanta popularitate.