Sari direct la conținut

Rusia respinge fuziunea South Stream – Nabucco si vrea sa rupa Turkmenistan de proiectul sustinut de UE

HotNews.ro

Rusia a respins oficial ideea de contopire a celor doua gazoducte concurente, South Stream si Nabucco, idee avansata saptamana trecuta de presedintele companiei ENI, Paolo Scaroni. Ministerul rus al energiei, Serghei Smatko, a declarat ca Moscova intentioneaza sa duca la bun sfarsit intentia de a construi propria ei conducta.

Kommersant a aflat insa ca UE nu si-a pierdut speranta de a convinge Rusia sa se razgandeasca. Ziarul afirma in acest sens ca subiectul va fi discutat de noul comisar al energiei Gunther Oettinger, care va sosi la Moscova la inceputul lunii aprilie.

Intr-o reactie la punctul de vedere exprimat de Smatko, vicepresedintele Dumei de stat Valeri Iazev a estimat drept „rationala” sugestia lui Scaroni. In opinia sa, realizarea South Stream nu ar avea decat de castigat daca la proiect vor adera, odata cu fuziunea celor doua conducte, companii precum RWE, Gaz de France si OMV.

Rusia incearca sa rupa Turkmenistan de Nabucco

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, se afla incepand de luni la Ashabad unde, potrivit agendei de lucru, intentioneaza sa discute cu presedintele Turkmenistanului, perspectivele dezvoltarii relatiilor economice. Expertii cred ca scopul vizitei de doua zile rezida in a-l convinge pe liderul de la Ashabad ca proiectul Nabucco are mai putine sanse de reusita decat propunerile Moscovei, scrie Nezavisimaia gazeta.

Presupunerile analistilor nu sunt iluzorii, avand in vedere ca in aprilie va fi semnat acordul strategic intre UE si Turkmenistan, iar influenta Rusiei asupra acestui stat central-asiatic s-a redus considerabil. Rusia nu mai este lider in achizitiile de gaze naturale turkmene si, implicit, nu mai poate dicta conditiile.

Moscovei nu-i convine aceasta stare de lucruri. Nezavisimaia gazeta aminteste ca saptamana trecuta, Comisia europeana a alocat 2,3 mld. euro pentru realizarea proiectelor sale din domeniul gazelor naturale si a energiei electrice, din care 200 mil. sunt destinate contructiei Nabucco. Turkmenistan, numarul patru mondial la rezervele de gaze naturale, ar urma sa devina, potrivit calculelor europenilor, principal furnizor pentru aceasta conducta.

Deocamdata, Ashabad nu s-a angajat ferm in acest proiect. „E ca in jocul cu franghia – cine trage mai tare. Se poate presupune ca unul din scopurile deplasarii lui Lavrov il constituie faptul ca Moscova incearca sa vina cu propuneri mult mai convingatoare, decat ofertele UE”, a declarat pentru NG Ajdar Kurtov, expert la Institutul pentru studii strategice.

Pentru politologul turkmen Ilgar Velidze, Nabucco ramane in continuare o problema cu multe necunoscute. „Turkmenistan si-a asumat deja o serie intreaga de obligatiuni fata de alte state – Rusia, China, Iran, unde vor pleca in urmatorii ani cea mai mare parte a gazelor realizate in tara. Prin urmare, Ashabad va trebui sa creasca productia. Iar acest lucru este posibil numai in conditii de investitii suplimentare consistente. Ashabad nu are acesti bani”, a spus Velizade.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro