Sari direct la conținut

Rusia s-a retras din Tratatul Fortelor Conventionale in Europa

HotNews.ro

Presedintele rus, Vladimir Putin, a semnat decretul de suspendare a participarii tarii sale la Tratatul pentru Fortele Conventionale in Europa. Potrivit Biroului de presa de la Kremlin, retragerea Rusiei din acest tratat a fost determinata de anumite „circumstante extraordinare care afecteaza securitatea tarii”.

De altfel, Moscova amenintase in repetate randuri ca se va retrage din acest tratat, din cauza apropierii de granitele sale a fortelor militare americane, inclusiv prin planurile de amplasare a unui scut antiracheta in Europa.

Tratatul pentru Fortele Conventionale in Europa a intrat in vigoare in 1992 si a fost semnat de tarile din fostul pact de la Varsovia si statele membre ale NATO. Initial, pactul a avut in vedere eliminarea capacitatii ambelor tabere din timpul Razboiului Rece de a lansa atacuri prin surprindere si de a declansa ofensive de anvergura.

Documentul nu a intrat in vigoare in varianta revizuita, din cauza divergentelor dintre NATO si Rusia: statele membre nu au acceptat sa ratifice noua versiune, atata vreme cat Rusia nu isi retrage trupele din Georgia si Republica Moldova. Moscova a ratificat tratatul amendat in 2004.

Reactii internationale la decizia Rusiei de retragere din Tratatul Fortelor Conventionale in Europa

Purtatorul de cuvant al Aliantei Nord-Atlantice, citat de agentia France Presse, a declarat ca NATO considera „dezamagitoare” hotararea Moscovei de retragere din acest tratat care limiteaza arsenalele amplasate in Europa. El a apreciat ca acest gest reprezinta un pas inapoi, documentul fiind, pentru aliatii din NATO, „un fundament important al securitatii si stabilitatii in Europa”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro