Sari direct la conținut

S-a lansat licitatia de peste 31 de milioane de euro, fonduri UE, pentru implementarea dosarului electronic de sanatate in Romania

HotNews.ro
Arhitectura DES, Foto: SEAP
Arhitectura DES, Foto: SEAP

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a lansat licitatia deschisa pentru implementarea dosarului electronic de sanatate in Romania, sistem informatic integrat ce va cuprinde in format digital tot istoricul medical al fiecarui pacient in parte, valoarea estimata a contractului fiind de 130,9 milioane lei – fara TVA (peste 31 de milioane de euro), fonduri UE nerambursabile, potrivit unui anunt publicat vineri in Sistemul Electronic de achizitii publice (SEAP). Noul sistem va fi integrat cu SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat), iar asiguratii vor avea acces la datele medicale proprii printr-un portal special.

La inceputul acestui an, autoritatile au anuntat ca informatizarea sistemului national de sanatate va fi completata cu doua proiecte majore: reteta electronica si dosarul electronic al pacientului, pentru care au semnat contracte de finantare ce presupun acordarea a peste 40 de milioane de euro, fonduri UE nerambursabile.

Vineri, 11 noiembrie, CNAS a postat in SEAP anuntul licitatiei pentru implementarea dosarului electronic de sanatate (DES), un contract in valoare estimata de 130,9 milioane lei (fara TVA). Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 23 decembrie 2011, termenul limita pentru depunerea ofertelor este 3 ianuarie 2012, a doua zi urmand sa aiba loc si deschiderea ofertelor. Sistemul ar urma sa fie implementat in 13 luni de la atribuirea contractului.

Dosarul Electronic de Sanatate va monitoriza starea de sanatate pe parcursul intregii vieti

Dosarul electronic de sanatate urmeaza sa reflecte cronologia evenimentelor medicale ale asiguratilor din Romania (cetatenii inregistrati in sistemul de inregistrare medicala) si va contine o colectie de inregistrari electronice cumulate din diverse surse si locatii, datele vizate pentru stocare urmand a fi de tipul: istoric medical, alergii, imunizari, rezultate la testele de laborator, documente produse in timpul procedurilor medicale, etc.

  • „Numarul de potentiali beneficiari ai sistemului este dat de numarul total de persoane beneficiare ale pachetelor de servicii inscrise pe listele medicilor de familie din sistemul de sanatate din Romania, care erau la 30.06.2010 in numar de aproximativ 20.455.000. Dupa implementarea Dosarului Electronic de Sanatate nou nascutii vor putea beneficia de dosarul electronic de sanatate ce va monitoriza starea de sanatate pe parcursul intregii vieti” se arata in Caietul de sarcini.

DES va fi integrat cu sistemele informatice deja existente, respectiv cu sistemul SIUI al CNAS, care va integra proiectele eCard si ePrescriptie, fiind capabil sa schimbe date in formatele cerute de catre acest sistem. Modalitatea principala de schimb de date va fi de tipul sistem la sistem, folosind tehnologii de tip servicii web.

Ce date vor putea accesa pacientii din dosarele proprii de sanatate

Doctorii urmeaza sa aiba acces securizat la dosarul electronic de sanatate al pacientului, in functie de nivelul curent de autorizare in care va putea realiza verificari online. De asemenea se prevede si dezvoltarea unei componente web based (Portal) prin care asiguratii au access direct la datele lor medicale relevante. In acest portal, un asigurat mai pot vizualiza, printre altele informatii medicale pentru care este delegat (persoane aflate in grija sa) si informatii de audit asupra datelor sale medicale (cine a accesat, ce a accesat si cand).

Mai multe detalii vezi in Documentatia de atribuire, atasata articolului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro