Salesforce va cumpăra Slack pentru 27,7 miliarde dolari
Salesforce, companie celebră pentru soft-ul de gestionare a relației cu clienții a anunțat că a ajuns la o înțelegere pentru a cumpăra Slack, companie cunoscută pentru soft-urile de chat și colaborare ce sunt folosite de mii de companii. Suma nu este mică deloc: 27,7 miliarde dolari și este încă un semn că vremurile se schimbă rapid din cauza pandemiei și este nevoie de noi ”unelte” care să le permită oamenilor să lucreze de acasă.
Rămâne ca tranzacția să primească aprobările din partea autorităților. Slack a fost înființată în 2010 iar în iunie anul trecut a intrat pe bursă cu o capitalizare de aproape 14 miliarde dolari, dar capitalizarea a scăzut la sub 9 miliarde dolari la începutul lui 2020. Anunțul legat de achiziție a făcut ca acțiunile să crească foarte puternic și capitalizarea este acum de 25 miliarde dolari.
Salesforce are o capitalizare de 230 miliarde dolari și este cel mai mare dezvoltator de soft-uri pe care companiile le folosesc pentru a gestiona relația cu clienții. Compania a fost înființată acum 21 de ani și este condusă de Marc Benioff care a promovat ideea de a vinde soft prin cloud, cu un abonament și nu prin instalarea fizică și costisitoare pe computere.
Va fi cea mai mare achiziție din istoria Salesforce, dacă se va concretiza. Salesforce a cumpărat în 2018 compania MuleSoft, pentru 6,5 miliarde dolari, iar în 2019 a cumpărat compania de vizualizare a datelor Tableau, pentru 15,3 miliarde dolari.
Slack Technologies are 12 milioane de useri și este o mega – aplicație de mesagerie folosită în interiorul a mii de companii pe o mulțime de terminale și platforme. Se pot crea grupuri de discuții și Slack poate fi ușor integrată cu alte aplicații. Ea se vrea a fi un înlocuitor al e-mail-ului în interiorul companiilor.
Unul dintre marii concurenți ai ambelor companii este Microsoft, care concurează cu Salesforce la capitolul software pentru monitorizarea clienților. În 2016, TechCrunch scria că Microsoft a vrut să cumpere Slack pentru 8 miliarde dolari, dar tranzacția nu s-a concretizat. Tot în acel an, Microsoft crea aplicația Teams care acum a crescut enorm în lunile de pandemie.
Pe de altă parte, în august Slack a acuzat Microsoft în Europa că se folosește de puterea pe care o are pentru a-și zdrobi concurența.