Sari direct la conținut

Sam Altman și „telenovela” de la OpenAI. Cine pierde, cine câștigă?

HotNews.ro
Sam Altman, fost CEO al OpenAI, Foto: JUSTIN SULLIVAN / Getty images / Profimedia
Sam Altman, fost CEO al OpenAI, Foto: JUSTIN SULLIVAN / Getty images / Profimedia

Sam Altman s-a reîntors la OpenAI după un scandal cu multe întorsături în patru zile, cum Silicon Valley rar a văzut. Se părea că OpenAI va suferi și se va micșora, dar acum lucrurile arată mult mai bine, iar Altman și-a întărit poziția. Cine pierde? Cine câștigă?

Sam Altman, în vârstă de 38 de ani, a devenit un om foarte cunoscut și foarte influent datorită succesului mondial al ChatGPT. Lui Altman i se datorează mult din succesul OpenAI, el fiind omul care a insistat ca micuța companie să primească miliarde de dolari finanțare de la Microsoft.

Altman a dovedit că are multă influență și prin faptul că sute de angajați s-au declarat dispuși să plece de la companie, dacă Altman nu ar reveni. Nu știm câți s-ar fi dus cu el la Microsoft, dar toți ar fi fost primiți acolo cu brațele deschise.

Primul miliard de dolari de la Microsoft a venit în 2019 și a fost esențial pentru ca OpenAI să obțină puterea de computing de care avea nevoie pentru a construi modele AI avansate de limbaj.

Sam Altman este și prieten cu Satya Nadella, CEO-ul de la Microsoft și aici apare un alt câștigător: compania Microsoft. „Lovitura de palat” dată de board-ul OpenAI vinerea trecută a fost fără știrea Microsoft, compania care a investit atât de mult. Apoi, Satya Nadella a anunțat că Altman va lucra la Microsoft și se părea că OpenAI se va „muta” aproape total la gigantul tech. Tot Nadella spunea apoi că Altman se poate întoarce la OpenAI, dacă va fi posibil, fiindcă oricum va exista colaborare strânsă între cele două companii.

Microsoft are multă influență asupra OpenAI pe care o vede ca pe un „incubator” high-tech pentru diverse idei. OpenAI nu ar fi putut ajunge așa de sus fără banii și susținerea Microsoft și așa va fi și pe mai departe. Se poate spune că OpenAI are mai mare nevoie de Microsoft decât viceversa. Microsoft s-a angajat să investească 13 miliarde dolari în OpenAI, dar se pare că nu toți banii au ajuns la companie, ci vin treptat.

Presa americană a scris în aceste zile că în comitetul de conducere OpenAI, format din numai șase membri, au fost mai multe certuri în ultimul an despre cât de mare ar trebui să devină compania, despre cum ar trebui să se procedeze cu dezvoltarea și despre cum ar putea să fie găsit un echilibru între dorința de a crește compania și cea de a folosi în siguranță tehnologii de AI.

Surse citate de New York Times spun că la câteva ore după ce board-ul decisese vineri să îl dea afară pe Altman, directorii rămași în companie s-au certat cu cei din board și le-au spus că renunțarea la Sam Altman pune viitorul OpenAI în pericol.

Până la urmă este o înfrângere pentru acei oameni de la OpenAI care spuneau că trebuie frânată creșterea companiei. Board-ul s-a schimbat deja și probabil că se va schimba și modul de conducere a OpenAI care are și o subsidiară non-profit.

Totuși, OpenAI a acceptat miliarde de dolari finanțare și are nevoie și pe mai departe, pentru a dezvolta versiuni tot mai bune de ChatGPT. Dată fiind situația, este logic că investitorii vor să vadă și banii înapoi .

Surse: New York Times, Washington Post, Reuters, CNN

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro