Sari direct la conținut

Sănătatea este principalul motiv de grijă al românilor, urmat de situația economică și situația războiului din Ucraina – Sondaj MedLife

HotNews.ro
Infografic, Foto: MedLife
Infografic, Foto: MedLife

​Pandemia a accentuat grija românilor față de sănătatea proprie și a celor dragi, însă, în același timp, a crescut și nivelul de îngrijorare a acestora. 60% dintre persoanele intervievate în cadrul sondajului au declarat că au fost la medic în ultimele 6 luni, în timp ce 14% au fost la medic ultima dată înainte de pandemie.

MedLife, cel mai mare operator de servicii medicale private din România, face cunoscute rezultatele celui mai recent sondaj1, prin care a căutat să înțeleagă ce înseamnă ”Grija” pentru români și cum se traduce acest termen în ceea ce privește serviciile de sănătate.

  • Un sondaj reprezentativ la nivel național arată că pandemia i-a determinat pe români să aibă mai multă grijă de sănătatea lor și a celor dragi.
  • 60% dintre respondenți au declarat că au fost la medic în ultimele 6 luni, dintre care un sfert au apelat la serviciile unui spital privat din România în această perioadă.
  • Motivele pentru care românii aleg spitalele private se referă la calitatea serviciilor, profesionalismul echipelor medicale, dar și la grija și empatia manifestate pentru pacienți.
  • 53% dintre cei care au avut experiențe în spitale private din România consideră că acestea se ridică la standardele spitalelor din străinătate.
  • Peste 80% dintre participanții la sondaj ar recomanda spitalele private pentru îngrijirea celor dragi.

Dintre respondenți, un sfert au apelat la serviciile unui spital privat în ultimele 6 luni și mai mult de jumătate au apreciat calitatea spitalelor private din țară la același nivel cu a celor din străinătate. Sistemul Medical MedLife este pregătit să răspundă îngrijorărilor românilor referitoare la starea lor de sănătate și să trateze cu grijă orice pacient din spitalele sale.

„Presiunea constantă pe care am resimțit-o în ultimii ani ne-a făcut să fim mai atenți, în primul rând la nivel personal, în evaluarea standardelor unui sistem medical desemnat să ne îngrijească în cele mai vulnerabile momente. În spitalele MedLife, grija este o valoare esențială, pe care o evocăm acum în mod deosebit, pe fondul unei îngrijorări generalizate a populației – pacienții noștri știu că suntem alături de ei pas cu pas. Echipele interdisciplinare, echipamentele de înaltă performanță, infrastructura extinsă la nivel național, profesionalizarea constantă a cadrelor medicale și toate investițiile pe care le-am realizat pe parcursul celor aproape trei decenii de existență ne fac azi mândri de standardele de calitate aliniate internațional pe care le punem la dispoziția pacienților din România”, a declarat Mihai Marcu, CEO și Președinte MedLife Group.

Pandemia i-a determinat pe români să aibă mai multă grijă de sănătatea lor și a celor dragi

Mai mult de jumătate dintre participanții la studiu au declarat că sănătatea reprezintă principalul motiv de grijă în această perioadă, în ciuda reducerii curbei de impact a pandemiei, precum și a creșterii amenințărilor geo-politice din regiune. 68% consideră foarte important să aibă grijă de sănătatea proprie, în timp ce ponderea celor care pun grija pentru sănătatea familiei și a apropiaților pe primul loc este mai mare, 79% evaluând ca fiind foarte important acest aspect. De altfel, 8 din 10 români declară că au devenit mai atenți și grijulii față de cei din jur, mai ales în contextul ultimilor doi ani.

Preocuparea românilor pentru sănătate este confirmată și de cei 80% dintre participanții la sondaj, care au mers la medic în ultimul an. La polul opus se regăsesc cei care au efectuat vizite la medic înainte de pandemie, în proporție de 14%.

Datele centralizate la nivel european arată că speranța de viață a românilor a scăzut temporar în 2020 cu 1,4 ani din cauza pandemiei COVID-19. În continuare, femeile trăiesc în medie cu 8 ani mai mult decât bărbații, iar cauzele de deces rămân bolile cardiovasculare și cancerele, mai ales cel de plămâni.

45% dintre români au apelat la serviciile unui spital privat din România în ultimul an

Potrivit sondajului, 1 din 3 români aleg, în general, serviciile unui furnizor privat de sănătate, în scop de prevenție sau de tratament. În ultimul an, 45% dintre respondenți au apelat la serviciile unui spital privat din România, printre motivele acestei alegeri regăsindu-se calitatea serviciilor, profesionalismul echipelor medicale, dar și grija și empatia manifestate pentru pacienți. De altfel, 95% dintre participanții la acest sondaj consideră importantă grijă cu care sunt tratați atunci când merg la medic.

Pentru cei mai mulți, grija primită într-un spital se traduce prin respect și atenție față de nevoile pacientului (72%), tratament personalizat (66%), explicarea procedurilor pas cu pas (64%) și promptitudine (43%).

Dintre cei care au avut experiențe în spitalele private din România, mai mult de jumătate consideră că acestea se ridică la standardele spitalelor internaționale, iar peste 80% ar recomanda unitățile private din România pentru îngrijirea și tratarea celor dragi.

Sistemul Medical MedLife a înțeles că doar expertiza cadrelor medicale și permanenta acordare la nivelul de cunoștințe și tehnologie cu cele mai înalte standarde din străinătate nu sunt suficiente. În spitalele MedLife, grija pentru pacient, respectul cu care acesta este tratat, empatia pentru suferința lui, încrederea și speranța în succesul fiecărei interacțiuni medicale sunt valorile care completează o performanță medicală în care se investește constant.

MedLife deține cea mai complexă rețea de spitale private din România, cu 14 unități spitalicești în Bucureși și în țară și mii de medici, asistente și infirmiere care împreună fac România bine zi de zi. Mai multe detalii despre spitalele MedLife

\u0002Metodologie realizare sondaj: 1003 interviuri CAWI (Computer Assisted Web Interviews) cu femei și bărbați, cu vârsta intre 22 si 60 ani, din mediul urban, utilizatori de internet

Perioada de colectare a datelor: 14.03-21.03.2022

State of Health in the EU. Romania. Country health profile 2021

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro