Sari direct la conținut

Santajul APO

Ziua de Cluj

Mai mult, conducerea APO a incercat chiar sa santajeze administratia locala, cerand concesionarea pietelor (inchirierea lor pe minim 25 de ani) in schimbul investitiilor in modernizare.

Dupa ce inspectorii Primariei au constatat ca APO nu a realizat nici o investitie majora, primarul Emil Boc a inaintat un proiect prin care cere rezilierea contractului de asociere cu societatea la care sunt actionari: deputatul PNL Horea Uioreanu, arhitectul Romulus Zamfir, fostul viceprimar Mircea Gavrila si Ioan Goia.

Afacerea APO s-a dovedit profitabila pentru actionarii societatii, avand in vedere castigurile de miliarde obtinute din exploatarea pietelor.

Societatea APO are in administrare cinci piete din oras: Mihai Viteazu, Flora, Hermes, Zorilor si Clujana, in baza unui contract de asociere cu CL, din 1998. Conform articolului 7.2.11 din contractul de asociere, APO este obligata sa realizeze anual programe de modernizare a pietelor.

Primarul Emil Boc a declarat ca investitiile de modernizare lipsesc si ca cele cinci piete arata la fel ca si in 2004, adica jalnic. Conducerea APO sustine ca nu a modernizat pietele deoarece municipalitatea a refuzat sa-i concesioneze pietele, adica sa i le inchirieze pe durata de minim 25 de ani.

Contractul de asociere este, juridic vorbind, cel putin pe hartie, mult mai avantajos decat cel de concesiune. Fiind refuzata, conducerea APO si-a tras pe sfoara partenerul de asociere, adica Primaria.

APO ameninta

Unul dintre actionarii minoritari ai APO, fostul viceprimar Mircea Gavrila, ne-a declarat ca membrii Consiliului de Administratie al APO vor ataca in contencios administrativ decizia CL de reziliere a contractului de asociere, daca se va materializa intr-o hotarare de CL.

„In discutiile pe care le-am avut cu Ioan Goia, acesta sustine ca nu a modernizat pietele deoarece CL nu a dorit sa le concesioneze”, a declarat Mircea Gavrila. Contractul din 1998 prevedea asocierea dintre APO si CL, nicidecum concesionarea spatiilor detinute de municipalitate.

Astfel, pe ultima suta de metri, dupa ce timp de opt ani nu investit nici un leu in modernizarea pietelor, conducerea APO arunca vina in carca administratiei locale.

Toate acestea, in conditiile in care societatea nu a respectat nici unul dintre punctele esentiale stipulate in contractul de asociere. Reprezentantul APO, Ioan Goia, nu a dorit sa raspunda telefonic intrebarilor adresate de catre reporterii ZIUA de Cluj.

„Copoii” primarului dezgroapa neregulile din piete

In urma unui control efectuat saptamana trecuta de catre inspectorii Directiei de Control din cadrul Primariei, asistati de catre primarul Emil Boc, s-a constatat ca APO nu a respectat 11 puncte din contractul semnat cu municipalitatea.

Astfel, la punctul 72.6 din contract se stipuleaza ca APO se obliga sa practice tarifele si taxele aprobate prin hotarari ale CL. Mai mult, societatea patronata de catre Ioan Goia a platit lunar in jur de 40 de milioane de lei pentru exploatarea celor cinci piete si a refuzat sa semneze un act aditional, datand din 1999, prin care rata lunara urma sa fie indexata cu rata inflatiei.

Cu alte cuvinte, APO plateste Primariei o „redeventa” veche de sapte ani, timp in care societatea a majorat anual pretul chiriilor in piete. In cele cinci piete administrate de APO exista 650 de mese si gherete, iar tarifele de inchiriere practicate de APO pentru acestea variaza intre 90 si 300 de lei noi pe luna.

Cu contravaloarea a numai 20 de chirii pe luna, APO isi achita obligatiile catre municipalitate, restul de 630 de chirii intrand lunar in conturile firmei. La nivel juridic, reprezentantii APO nu au obtinut nici pana acum autorizatiile de functionare ale pietelor, desi erau obligati prin contract.

Piete fara WC-uri publice

ZIUA de Cluj a prezentat un fotoreportaj prin care se demonstra dezinteresul vadit al conducerii APO in ceea ce priveste salubritatea pietelor pe care le administreaza. Controlul efectuat de inspectorii Primariei, saptamana trecuta, a scos la iveala acest aspect; mai mult, s-a constatat faptul ca APO nu a amenajat WC-uri publice, asa cum era stipulat la punctul 72.13 din contract.

De asemenea, societatea nu a intervenit atunci cand comerciantii au incalcat normele sanitare. Acest fapt fiind stabilit si de controalele OPC, in urma carora comerciantii din piete au fost amendati pentru nereguli grave in ceea ce priveste legislatia sanitara.

Mai exact, APO nu a luat masuri pentru intretinerea si igienizarea spatiilor in care se desfasoara activitati de comert cu produse de origine animala.

In contract se stabilea clar ca, pana la data de 30 septembrie 1999, administratorul pietelor era obligat sa imprejmuiasca pietele, dar nici acest punct nu a fost respectat de conducerea societatii. APO era obligata doteze pietele cu spatii frigorifice, dar inspectorii Primariei au constatat ca societatea nu a efectuat nici un fel de investitii in acest sens.

In raportul intocmit in urma controlului efectuat de inspectorii Primariei, se mai arata ca APO nu respectat o serie de obligatii contractuale precum sectorizarea pietelor pe grupe de produse, deratizarea, dezinfectia si dezinsectia spatiilor pe care le administreaza; de asemenea, societatea era obligata sa asigure comercializarea de produse agroalimentare pe 90% din suprafata fiecarei piete.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro