Scad preturile in telefonia mobila de la 1 aprilie 2014? Ce asteptari are autoritatea de reglementare, ce declara Orange, Vodafone si Cosmote
Tarifele de interconectare in telefonia mobila pe care si le percep operatorii pentru terminarea apelurilor clientilor proprii in retelele concurente vor scadea cu peste 70% de la 1 aprilie 2014. Care va fi impactul pentru consumatori? Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) se asteapta ca operatorii sa vina cu oferte mai competitive: „unii operatori ar putea creste volumul serviciilor incluse in abonament, in timp ce alti operatori ar putea mentine volumul serviciilor, reducand valoarea abonamentului sau tarifele pe minut. Aceeasi situatie este valabila si in cazul cartelelor pre-platite, pentru valoarea de reincarcare”.
Tariful de interconectare, care se regaseste in tariful preceput utilizatorului final care initiaza apelul, se factureaza exclusiv in cazul apelurilor in afara retelei si reprezinta pretul pe care reteaua apelata il solicita pentru acceptarea apelului.
Incepand cu data de 1 aprilie 2014, noile tarife maxime pentru terminarea apelurilor in retelele de telefonie fixa din Romania scad de la 0,67 eurocenti/minut la 0,14 eurocenti/minut, respectiv de la 3,07 eurocenti/minut la 0,96 eurocenti/minut in retelele de telefonie mobila.
Peste 70% din utilizatorii din Romania isi limiteaza apelurile nationale de pe telefonul mobil din cauza ca sunt preocupati de costurile prea mari ale comunicarii, iar apelurile ‘in retea’ au ajuns sa reprezinte aproape 90% din totalul traficului de apeluri la puncte mobile, a anuntat in luna decembrie 2013 ANCOM, cand a comunicat aceasta noua reducere a tarifelor de interconectare. in urma consultarilor cu operatorii din piata.
- Care va fi impactul la nivelul consumatorilor? ANCOM se asteapta la oferte mai competitive in beneficiul consumatorilor
„Odata cu aplicarea noilor tarife de interconectare, operatorii de pe piata romaneasca se vor eficientiza, isi vor optimiza interconectarile existente si se vor bucura de conditii concurentiale optime pentru accesul la retele.
Noile tarife de terminare promoveaza concurenta si investitiile in infrastructuri, asigurand totodata maximizarea beneficiilor tuturor utilizatorilor, din punct de vedere al posibilitatilor de alegere, al preturilor si al calitatii.
Tarifele cu amanuntul pentru serviciile de comunicatii sunt in general non-lineare, puternic segmentate si prezinta totodata un dinamism ridicat, frecventa de lansare de noi oferte fiind in crestere. Reactiile operatorilor la noile tarife de terminare vor fi diferite, in functie de pozitia concurentiala si de propria strategie de afaceri ale fiecaruia. De exemplu, unii operatori ar putea creste volumul serviciilor incluse in abonament, in timp ce alti operatori ar putea mentine volumul serviciilor, reducand valoarea abonamentului sau tarifele pe minut. Aceeasi situatie este valabila si in cazul cartelelor pre-platite, pentru valoarea de reincarcare.
Prin urmare, desi modalitatile de internalizare a beneficiilor acestor masuri sunt la latitudinea fiecarui operator in parte, ne asteptam ca reducerea tarifelor de terminare sa stimuleze operatorii sa vina cu oferte noi mai competitive, spre beneficiul utilizatorilor finali”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii ANCOM intrebati despre impactul acestei scaderi tarifare.
- Cum vad oficialii Orange, Vodafone si Cosmote impactul reducerii tarifelor de interconectare asupra clientilor
HotNews.ro a adresat luni intrebari privind impactul acestei noi reduceri tarifare catre Orange, Vodafone, Cosmote si RCS&RDS – principalii operatori de telefonie mobila.
Oficialii Vodafone au raspuns primii, precizand ca noua scadere nu influenteaza tarifele oferite clientilor.
- „Noua scadere a tarifelor de interconectare, reglementata de ANCOM, are un efect direct asupra tarifelor practicate intre operatori, si nu influenteaza tarifele pentru serviciile comerciale oferite utilizatorilor nostri”, au precizat reprezentantii Vodafone Romania.
Pe de alta parte, reprezentantii Cosmote Romania recunosc ca tariful de interconectare este una dintre componentele tarifelor comerciale si ca se va tine cont de aceasta rudecere.
- „Tariful de interconectare reprezinta doar una dintre componentele tarifelor comerciale, iar impactul scaderii acestuia trebuie analizat intr-un context mai larg. Desigur, vom tine cont de scaderea tarifelor de interconectare in definirea ofertelelor noastre viitoare, satisfactia clientilor nostri fiind unul dintre obiectivele noastre primordiale”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii Cosmote Romania.
Oficialii Orange au precizat pentru HotNews.ro ca efectul scaderii tarifelor asupra utilizatorilor va depinde de deciziile comerciale ale fiecarui operator in parte:
- „Decizia ANCOM de reducere a tarifelor de terminare a apelurilor in retelele operatorilor mobili din Romania va avea impact asupra procesului de decontare intre operatori, fara a influenta in mod direct tariful final pentru clientii persoane fizice si companii. Astfel, efectul scaderii acestor tarife asupra utilizatorilor finali nu este automat, acesta va depinde de deciziile comerciale pe care le va lua fiecare operator in parte”, au declarat oficialii Orange Romania.
Vom reveni cu raspunsurile RCS&RDS imediat ce le vom primi.
Masura de reglementare propusa de ANCOM a fost aspru criticata anul trecut de oficialii Orange, Vodafone si Cosmote, care au avertizat, prezentand o analiza KPMG, ca propunerea de reducere a tarifelor de interconectare in telefonia mobila la nivelul de 0,86 eurocenti/minut pentru Romania va duce la o reducere anuala a veniturilor industriei de peste 200 de milioane de euro care va afecta investitiile.
Pe de alta parte, RCS&RDS a reactionat precizand ca „este total incorect ca investitiile operatorilor sa fie suportate de clientii altor retele”, si subliniind ca „utilizatorii vor beneficia de reduceri de peste 150 de milioane euro anual in urma reducerii acestor tarife in forma propusa de ANCOM pe baza unui model de calcul bazat pe costuri aplicat si in alte state UE”.
- ANCOM sustine ca reducerea tarifelor de interconectare a stimulat concurenta si scaderea tarifelor
Cand a lansat in consultare publica aceasta propunere, in august 2013, presedintele ANCOM declara:
- „Tarifele de interconectare raman cheia competitiei in telecom. Pe piata de terminare fiecare operator are un monopol natural si de aceea este nevoie sa reglementam aceste tarife, iar datele din piata demonstreaza ca nivelurile stabilite de ANCOM in ultimii 10 ani au stimulat concurenta, inovatia si investitiile in piata de comunicatii din Romania. Sub presiunea concurentei, tarifele medii pentru apeluri au scazut de 7 ori, iar consumul a crescut exponential„, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.
Concurenta a condus spre tarife tot mai mici – in prezent consumatorii romani platesc unul dintre cele mai mici tarife medii la nivelul Uniunii Europene – 1,9 eurocenti/minut – dar a si stimulat operatorii de comunicatii sa realizeze investitii masive in dezvoltarea unor retele tot mai eficiente si in furnizarea de noi servicii, precum cele de internet in banda larga. In plus, anticipand evolutiile viitoare ale pietei de comunicatii din Romania, furnizorii de retele de comunicatii mobile si-au majorat substantial anul trecut portofoliile de frecvente radio. La randul lor, furnizorii de retele de comunicatii fixe au investit in retele performante, capabile sa ofere clientilor viteze de acces la internet, la nivelul celor stabilite de Uniunea Europeana in Agenda Digitala.