Sari direct la conținut

Scandalul cerealelor ieftine din Ucraina. Bulgaria se alătură țărilor care suspendă importurile

HotNews.ro
Tren cu cereale Ucraina, Odesa, Foto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Tren cu cereale Ucraina, Odesa, Foto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Lista țărilor care înterzic importurile de produse alimentare din Ucraina a crescut miercuri, după ce Bulgaria a anunțat că va lua aceeași măsură ca Slovacia, Polonia și Ungaria.

Bulgaria a impus o interdicție temporară asupra importurilor de produse alimentare din Ucraina, cu excepția bunurilor aflate în tranzit, a anunțat premierul interimar Galab Donev la începutul ședinței de guvern, relatează Radio Bulgaria.

  • „În ultimul an, Bulgaria a avut volume mari de alimente care au rămas în țară, perturbând lanțurile de aprovizionare. Dacă tendința persistă sau se intensifică, pot exista consecințe extrem de grave pentru afacerile bulgare.
  • Suntem nevoiți să adoptăm această măsură națională deoarece autoritățile europene încă analizează o măsură adecvată. Contăm pe faptul că UE va înțelege pozițiile Bulgariei, Poloniei, Republicii Cehe și Slovaciei. Rămânem solidari cu Ucraina, dar falimentul fermierilor bulgari nu va contribui la cauza acesteia”, a declarat premierul Donev.

Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat interdicții privind importurile de cereale și alte produse alimentare din Ucraina pentru a-și proteja sectoarele agricole locale, potrivit Reuters.

Fermierii din țările est-europene s-au plâns că afluxul de produse ucrainene a scăzut prețurile și le-a redus vânzările.

Prim-miniștrii a cinci țări din estul UE – Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia – i-au scris luna trecută președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spunând că creșterea transporturilor a fost fără precedent și că ar putea fi necesară reintroducerea tarifelor, cu excepția cazului în care afluxul ar putea fi oprit prin alte mijloace.

Poziția României

România ia în calcul, în criza cerealelor ucrainene ieftine, nu numai suspendarea importurilor de cereale brute, ci și alte măsuri, între care oprirea importurilor de carne de pui, după modelul Ungariei, a spus miercuri premierul Nicolae Ciucă.

El a făcut aceste declarații înaintea discuțiilor pe care ministrul Agriculturii, Petre Daea, urmează să le aibă astăzi cu omologul său ucrainean, Mikola Solski.

Ciucă a declarat că sunt analizate măsuri care să vizeze inclusiv carnea de pui, uleiul sau mierea de albine.

  • „Sunt mai multe categorii. Şi noi am analizat toate aceste categorii, nu numai cerealele brute. Discutăm inclusiv despre mierea de albine, ulei, carnea de pui. Trebuie să analizăm perspectiva importului de carne de pui. (…) Orice măsură vom lua vom respecta Regulamentul Uniunii Europene și o vom lua penttru a nu afecta fermierii din România”, a afirmat Ciucă, întrebat despre decizia Ungariei de a extinde interdicţia asupra importurilor din Ucraina pentru 25 de produse.

PSD – partidul care conduce Ministerul Agriculturii, prin Petre Daea – a anunțat, marți, că va cere în Coaliția de guvernare ca Guvernul României să emită în regim de urgență un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina, la fel cum au făcut celelalte state care au graniță comună cu această țară.

Ungaria a extins interdicția

Ungaria, care anunţase deja o interdicţie asupra importurilor de cereale ucrainene, pe motiv că destabilizează piaţa naţională, va extinde această măsură la zeci de produse agroalimentare începând de miercuri, relatează France Presse și Agerpres.

Potrivit unui decret publicat în noaptea de marţi spre miercuri în Jurnalul Oficial, nu vor putea fi vândute pe teritoriul ungar, pe lângă cereale şi produse oleaginoase, nici făină, miere, vin, pâine, carne şi legume provenind din Ucraina. Aceste restricţii sunt în vigoare până la 30 iunie.

Guvernul premierului naţionalist Viktor Orban a decis sâmbătă să interzică importul de cereale ucrainene, după exemplul Poloniei, cu scopul de a-şi proteja agricultorii.

Această decizie a fost considerată „inacceptabilă” de Comisia Europeană.

UE a suspendat taxele vamale

Uniunea Europeană a suspendat în mai 2022, pentru un an, taxele vamale pentru toate produsele importate din Ucraina şi se organizase pentru a-i permite acesteia să-şi exporte stocurile de cereale după închiderea căilor maritime prin Marea Neagră, provocată de invazia rusă.

Dar, în locul unui simplu tranzit, statele europene vecine au constatat că pe teritoriul lor se acumulează porumb, grâu şi floarea soarelui din Ucraina din cauza unor probleme logistice, ceea ce a făcut să scadă preţurile la produsele locale, notează AFP.

„De fapt, o proporţie importantă din produse nu ajung în ţări terţe, ci sunt vândute la tarife scăzute în cadrul Uniunii Europene”, subliniază decretul ungar, apreciind că „acest avantaj competitiv provoacă grave perturbări pe piaţa internă”.

Ungaria permite tranzitul cerealelor ucrainene

Ungaria autorizează în continuare tranzitul cerealelor ucrainene, dar proceduri foarte stricte vor fi instituite la posturile de frontieră cu scopul de a putea asigura o monitorizare electronică în timpul traversării teritoriului.

În caz de infracţiune, vor putea fi impuse amenzi, care ar putea ajunge la valoarea întregii încărcături.

Polonia interzisese la rândul său iniţial circulaţia mărfurilor ucrainene, dar a încheiat marţi un acord cu Ucraina în vederea reluării acestui tranzit în zilele următoare.

Urmărește ultimele evoluții din a 420-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro