Sari direct la conținut

Scandalul domenii.ro ar putea ajunge la Consiliul Concurentei

HotNews.ro

Hostway Romania, una dintre cele mai importante companii de hosting din tara ar putea sesiza in perioada urmatoare Consiliul Concurentei, acuzand Institutul de Cercetare in Informatica (ICI), care gestioneaza RoTLD, serviciul de alocare domenii.ro, de competitie neloiala. ICI este acuzat de practici abuzive in administrarea domeniilor de internet .ro, inclusiv de competitie neloiala prin vanzarea directa de domenii si de servicii de hosting.

„Departamentul nostru juridic analizeaza situatia si, cel mai probabil, vom avea un plan concret de actiune in cursul saptamanii viitoare. Cert este ca suntem dispusi sa ne adresam atat autoritatilor nationale cat si internationale si sa continuam demersul atat timp cat va fi nevoie pentru a genera schimbarile solicitate. In functie de recomandarile consilierilor nostri juridici am putea sa ne adresam, inclusiv Consiliul Concurentei”, a precizat Flaviu Radulescu.

La inceputul acestei saptamani, compania de servicii de hosting a lansat acuzatii publice legate de practici abuzive la ICI. In replica, Ministerul Comunicatiilor, in subordinea caruia se afla ICI, a transmis miercuri un comunicat privind pozitia acestui institut de cercetare fata de acuze, iar joi Hostway Romania a revenit printr-un nou comunicat in care acuza ICI ca isi neaga propriile reglementari contractuale.

  • Face ICI competitie neloiala alocand si vanzand direct, in acelasi timp, domenii.ro?

ICI spune ca nu-si concureaza partenerii:

– ICI nu concureaza proprii parteneri prin vanzarea directa de domenii, deoarece, pe de o parte, Institutul ofera o reducere de 30% tuturor partenerilor sai (lista lor este afisata pe www.rotld.ro ), iar pe de alta parte, practica un pret de vanzare mai mare decat al partenerilor. De asemenea, ICI nu a facut si nu va face publicitate privind furnizarea de servicii de inregistrare domenii.ro, asa cum fac partenerii sai”.

Hostway: ICI vinde inclusiv servicii de hosting:

Reducerea de 30% acordata partenerilor presupune degrevarea RoTLD de orice alta responsabilitate, in afara de inregistrarea efectiva a domeniului in baza de date. Costurile se transfera, astfel, disproportionat catre parteneri, care sunt obligati sa asigure consultanta, suport tehnic, servicii de facturare si promovarea serviciului (…)

ICI nu isi concureaza partenerii doar in privinta domeniilor, ci are si o oferta publica de vanzare servicii de hosting: http://www.rnc.ro/new/hosting.shtml. Web hostingul reprezinta, de fapt, principala sursa de venituri pentru o mare parte dintre partenerii RoTLD, in conditiile in care vanzarea de domenii nu constituie, de fapt, un model de afacere sustenabil, din cauza practicilor abuzive ale institutiei.

Pretul de vanzare al domeniilor, practicat de ICI, nu poate fi considerat mai mare decat al partenerilor, ci doar mai mare decat pretul la care cumpara partenerii domeniile. Partenerii sunt liberi sa isi stabileasca preturile finale in functie de strategia si costurile proprii.

  • Practicile abuzive de la vanzarea domenii .ro, intre „chestiune personala” si probleme reale

De unde acest atac virulent al firmei de hosting? S-a ajuns la un moment in care nu se mai poate sau la mijloc sunt si alte neintelegeri?

Eugen Staicut, seful serviciului RoTLD, spune ca au existat neintelegeri legate de nerespectarea de catre Hostway a obligatiilor contractuale.

„Sunt doua tipuri de parteneriate pentru inregistrarea de domenii.ro, unele care inregistreaza domenii normal, pe o perioada nedeterminata, si altele anual. Hostway are ambele tipuri de contracte, iar discutia a aparut la cel de-al doilea tip de contract. Au facut un contract anual in care aveau obligatia sa inregistreze minim 1000 de domenii intr-un an. Au platit in avans pentru circa 500 de domenii, dar, efectiv, anul trecut nu au trimis decat circa 300 de cereri de inregistrare”, a explicat Staicut.

Potrivit acestuia, firmei i s-au oferit doua solutii: prima – sa nu mai inregistreze noi domenii si sa foloseasca banii ramasi si dati in avans pentru reinnoirea domeniilor deja inregistrate sau sa continue respectivul contract dar la un pret de inregistrare/reinnoire pe domeniu mai mare.

„In final s-a refacut contractul pe un an de zile, in aceleasi conditii, Hostway a platit inca 500 de domenii, deci contractul nu s-a intrerupt si va fi reevaluat dupa un an de zile”, a mai precizat Staicut.

De cealalta parte, conducerea Hostway sustine ca se incearca transformarea unei probleme foarte serioase intr-o chestiune de genul disputa personala a Hostway cu RoTLD.

„In contract, pare ca ti se cere minim 1000 de domenii, avocatii nostri iti vor spune ca nu este obligatie contractuala sa faci minim 1000 de domeni. Am si dat din nou acei 5000 de dolari, nu a fost o problema pentru ca daca nu ai garantie nu poti sa inregistrezi domenii. Staicut insinueaza numai prostii pentru a transforma aceasta problema a lor intr-o chestie personala. Nu este asa, este o problema tehnica, de moralitate de etica si nu este a noastra„, spune Radulescu.

Cel putin in aceasta privinta, prevederile contractuale par sa dea dreptate insa ICI. Astfel in „clauzele de reziliere” aferente acestui tip de contract se mentioneaza la art 13, lit c.

„c) Prezentul contract se considera reziliat de plin drept, fara a mai fi necesara punerea in intarziere sau o alta formalitate, daca Partenerul nu inregistreaza numarul anual minim de domenii prevazut in planul anual de inregistrare selectat”.

  • Hostway Romania: Doar circa 2% din afacerile noastre sunt generate de vanzarea de domenii.ro

Pentru a arata ca demersul lor nu este cauzat de pierderi financiare, seful Hostway Romania sustine ca anul trecut compania a inregistrat o cifra de afaceri de circa un milion de euro, vanzarea de domenii reprezentand doar circa 2%.

„Noi nu castigam bani din inregistrarea de domenii. In totalul cifrei noastre de afaceri, vanzarea de domenii reprezinta circa 2%. Nu asta este businessul nostru principal. Noi gazduim toate site-urile mari din Romania. Nu asta este interesul, ci nevoia de o piata corecta. Ce inseamna 4% dintr-un milion? O nimica toata. Vrem doar sa schimbam sistemul asta bolnav”, spune Radulescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro