Schimbarile aduse de noul Memorandum semnat cu FMI
O tinta de deficit bugetar mai generoasa, un plafon de garantii guvernamentale mai ridicat, reducerea drastica a cheltuielilor, revizuirea in scadere a veniturilor si un capitol legat de salarizarea in sectorul public – acestea sunt noutatile cuprinse in noul memorandum de intelegere a Romaniei cu FMI.
Noul memorandum a fost publicat miercuri, 23 septembrie, in Monitorul Oficial nr. 629, partea I.
Fata de vechiul memorandum, semnat in aprilie 2009, in actualul document FMI se dovedeste mai intelegator cu autoritatile Romaniei, acceptand sa urce plafonul garantiilor guvernamentale oferite emise in 2009, de la 6 miliarde de lei, la 7,7 lei, noua tinta asumata fiind considerata un criteriu de performanta.
De asemenea, soldul bugetului general consolidat a urcat de la -18,6 miliarde de lei, la -36,5 miliarde de lei, acest indicator urmand sa fie monitorizat trimestrial, prin soldul cash al bugetului general consolidat. In cazul unor derapaje ale deficitului, autoritatile romane se vor consulta cu expertii FMI pentru a le corecta din timp.
In privinta veniturilor bugetare, expertii FMI au negociat cu partea romana o reducere a nivelului acestora, de la cat estimasera in aprilie 2009, adica 166 de miliarde, la 149 de miliarde, cu precizarea ca in cazul in care veniturile vor depasi valoarea proiectata, tinta de deficit va fi coborata cu o jumatate din surplus, permitand investitii suplimentare si reducand in acelasi timp deficitul.
Un capitol nou a aparut in documentul semnat in aceste zile cu FMI, referitor la salarizarea in sectorul public.
Astfel, conform memorandului, legea salarizarii va aparea cel tarziu la 1 noiembrie 2009, ea urmand sa includa limite anuale de cheltuieli cu salariile pentru perioada 2010-2015, in asa fel incat in 2015 totalul cheltuielilor cu salariile sa nu depaseasca 7 % din PIB. “Orice majorare salariala va fi conditionata de reducerea numarului de angajati”, se arata in textul memorandumului.
Potrivit aceluiasi document, salarizarea bugetarilor nu va fi legata de nivelul salariului minim, ci va fi ancorata la salariile din mediul privat. De asemenea, noua lege va ingheta salariile bugetarilor pe intreg anul 2010. “Nici un demnitar nu va putea crea salarii, deduceri sau sporuri noi fara ca legea sa prevada o autorizatie speciala in acest sens”, mai precizeaza Memorandumul.
Articol in curs de actualizare