Sari direct la conținut

Se inaspreste legislatia Schengen: Statele membre cu deficiente grave la frontierele externe vor putea fi izolate de restul spatiului european de libera circulatie

HotNews.ro
Se inaspreste legislatia Schengen: Statele membre cu deficiente grave la frontierele externe vor putea fi izolate de restul spatiului european de libera circulatie

Statele membre ale spatiului Schengen cu deficiente grave persistente la frontierele externe ale Uniunii Europene vor fi supuse reintroducerii temporare a controlului si la granitele interne, potrivit noii guvernante Schengen adoptate de Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) fara dezbatere.

Noua legislatie Schengen inaspreste verificarea respectarii acquis-ului spatiului de libera circulatie si, implicit, ingreuneaza si mai mult aderarea Romaniei si Bulgariei.

Decizia, luata la Consiliul JAI din 7-8 octombrie, de la Luxemburg, instituie un nou mecanism de evaluare si monitorizare in vederea verificarii aplicarii acquis-ului Schengen si o modificare a Codului frontierelor Schengen in ceea ce priveste normele privind reintroducerea temporara controalelor la frontierele interne in circumstante exceptionale.

Legislatia este adoptata sub forma de regulamente si va intra astfel in vigoare la 20 de zile de la publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pentru a fi aplicata automat de catre statele membre Schengen. Cele doua regulamente fusesera cerute de Consiliul European inca din 2011, si au fost propuse apoi de Comisie si adoptate, cu modificari, de Parlamentul European, si de Consiliul UE.

Ce prevede noua legislatie Schengen

Noul Mecanism de control al respectarii acquis-ului Schengen instituie controale anuntate si neanuntate la frontiere, efectuate de evaluatori trimisi de Comisie si de statele membre. Daca in urma evaluarii rezulta deficiente grave persistente la frontierele externe ale stateleor Schengen, Comisia si Consiliul vor lua urmatoarele masuri:

  • In cazulul unor deficiente grave intr-un stat membru in efectuarea controalelor la frontierele externe, Comisia poate recomanda statului membru sa ia masuri specifice care pot include desfasurarea unor echipe europene de politisti de frontiera, in conformitate cu Regulamentul Frontex si / sau prezentarea planurilor strategice ale tarii respective, pentru a remedia situatia.
  • Daca un stat membru si-a neglijat grav obligatiile astfel incat sa fie perciclitata functionarea generala a spatiului fara controale la frontierele interne, iar Comisia constata ca dupa trei luni aceasta situatie persista, Consiliul UE poate recomanda ca unul sau mai multe state membre sa reintroduca temporar controalele la frontiera, la toate granitele sau numai la anumite segmente.

Astfel, daca un stat care are in responsabilitate frontiere externe ale UE (cum sunt Italia, Grecia sau Spania de exemplu), are deficiente serioase la granitele externe, tarile vecine si membre Schengen vor putea sa inroduca controlul la frontierele cu aceste state.

Noile regulemante reglementeaza si situatia in care un stat Schengen sa aiba posibilitatea sa reinroduca unilateral controlalele la frontierele interne, cu permisiunea Comisiei, daca organizeaza pe teritoriul national evenimente cu grad ridicat de risc, cum sunt manifestatiile de amploare sau manifestarile sportive importante.

O alta situatie este cea de urgenta, cum sunt atacurile teroriste intr-un stat membru Schengen, caz in care tara respectiva reinroduce automat controlul la frontierele interne.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro