Sari direct la conținut

Se mai ocupa cineva de banii UE? Functionarii parasesc incet, dar sigur institutiile responsabile cu fondurile structurale

HotNews.ro

Intarzierea evaluarilor si, recent, intarzierea lansarii liniilor de finantare „editia” 2009 sunt cauzate in mare parte de personalul insuficient din cadrul autoritatilor de resort. Acest fapt nu reprezinta niciun mare secret si a fost recunoscut, nu o singura data, chiar de oficialii din ministere. In plus, asa cum spun surse din aceste ministere, care au comentat pe blogul eurofonduri.wordpress.comsi la articolele anterioare publicate de HotNews.ro, si mai multi se pregatesc sa plece, din cauza reducerilor salariale.

HotNews.ro a solicitat situatia oficiala a angajatilor din institutiile respective, in ultima jumatate de an, din care reies „miscari” usoare, dar sigure de „scurgere” a functionarilor catre mediul privat, cel mai probabil.

Stefan Ciobanu, directorul Autoritatii care coordoneaza fondurile structurale a explicat pentru HotNews.ro ca o persoana care paraseste institutiile respective este greu de inlocuit, din cauza cunostintelor si experientei pe care le necesita aceste posturi.

„Pleaca oamenii in continuu din AM-uri si sa vedeti incepand cu septembrie cati or sa mai ramana. Este clar ca au asteptat sa-si faca concediile si pe urma isi dau demisia. Se vor duce in consultanta. Paradoxul va fi ca vom avea consultanti garla, si proiecte garla, dar n-o sa aiba cine sa le evalueze si sa le contracteze. Sau va ramane la evaluare si contractare numai cei mai fraieri, care n-au unde sa plece. Cum stimuleaza Guvernul absorbtia, cu care se tot lauda, ca nu prea inteleg”, a comentat Marius, la finalul unui text publicat pe blogul eurofonduri.wordpress.com.

De asemenea, mai multi cititori care au comentat la articolul „Solutii pentru atragerea fondurilor: functionari angajati pe gratis, evaluatori pro-bono sau proiecte gata evaluate”:

„Gandeste-te ca un evaluator de la POSDRU are norma de 20 de proiecte la 5 zile, in situatia in care un proiect este evaluat corect de la A la Z in 4-5 ore. Specialistii adevarati sunt relativ putini si fara sporul de 75% vor migra catre sectoare mai bine platite, ONG-uri sau firme particulare. Si asa peste 33% au plecat in 3 ani”, spune „Protonic„.

„Cei de la AM lucreaza pe salarii de nimic, in aceste conditii cum poti avea pretentii…?!”, a comentat Laura.

HotNews.ro a solicitat autoritatilor de resort date legate de numarul de angajati la 31 decembrie 2008 si, prin comparatie, la 31 iulie 2009. De asemenea, a solicitat si date legate de posturile care au fost parasite, respectiv ocupate, in aceasta perioada.

Informatiile transmise drept raspuns (vezi documentul atasat) arata un deficit de personal, cu toate ca numarul de angajati nu a evoluat spectaculos in minus, in aceasta perioada. Ceea ce atrage atentia este ca majoritatea „angajarilor” din aceasta perioada reprezinta persoane detasate de la alte departamente, din cadrul aceluiasi minister.

Pe de alta parte, Stefan Ciobanu, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor structurale a explicat pentru HotNews.ro ca desi, aparent, scaderea numerica este nesemnificativa, o persoana care paraseste sistemul nu este, din punct de vedere calitativ, echivalent cu una care se angajeaza. „Cei care parasesc sistemul sunt greu de inlocuit. Este vorba despre un anumit nivel de experienta si competenta pe care il dobandesc si se pune problema in cat timp un nou angajat poate sa ajunga la nivelui celui care a plecat”, spune Stefan Ciobanu.

Pe de alta parte, scaderea sensibila a numarului de angajati din autoritatile de resort de Management ar putea avea consecinte concrete asupra capacitatii acestora de a gestiona fondurile europene.

Potrivit procedurilor aprobate la Bruxelles, exista un anumit numar de posturi cu care institutiile trebuie sa functioneze.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro