Sari direct la conținut

Sedinta tensionata in Coalitie pe tema UMF Targu Mures

PDL si UDMR discuta la aceasta ora in Coalitie infiintarea unei sectii in limba maghiara la UMF Targu Mures. Democrat liberalii au transat duminica, in sedinta Colegiului National Director, solicitarea UDMR. Potrivit deputatului PDL, Vasile Gherasim in Colegiul Director s-a decis ca „Legea Educatiei trebuie respectata”. De partea cealalta, UDMR solicita rezolvarea situatiei rapid si cer ca Executivul sa dea o hotarare de guvern in acest sens, in caz contrar vicepremierul Marko Bela a amenintat ca demisioneaza.

„Legea Educatiei acorda autonomie universitatilor, autonomie aproape absoluta, dar constituirea Senatului trebuie facuta prin ordin de ministru. Deci, la Targu Mures trebuie refacut Senatul Universitatii. Se va merge pe infiintarea departamentelor de limbi straine, inclusiv maghiara, poate sa fie si engleza, poate sa fie de oricare. (…) Intr-un fel sau altul trebuie sa renuntam la nationalismul acesta exagerat.

Daca asa e prevazut in lege, asa trebuie sa se aplice. Azi aprobam o lege si maine ne gandim cum sa o aplicam? Un stat modern, un stat normal aplica legile fara probleme”, a declarat Vasile Gherasim, citat de agentia Agerpres.

Potrivit surselor Hotnews.ro, democrat liberalii nu doresc sa dea hotarare de Guvern pentru infiintarea unei noi facultati in limba maghiara la UMF Targu Mures, astfel ca problema a fost pasata din nou in curtea Universitatii.

Senatul UMF Targu Mures discuta luni problema infiintarii liniei de studii in limba maghiara

Potrivit surselor Hotnews.ro din mediul universitar, Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures se intruneste luni pentru a discuta din nou despre aceasta problema.

De aceasta parte a baricadei, discutia se poarta in urmatorii termeni: daca Senatul ia decizia infiintarii unei linii de studii in limba maghiara, pe departamente, conform Legii Educatiei Nationale, Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) nu va putea acredita aceasta linie pentru ca ea nu poate indeplini standardele de calitate cerute de lege, sustin sursele citate.

Mai exact, nu ar exista suficienti profesori de limba maghiara pentru infiintarea acestei linii, asa ca Senatul universitar nu poate vota pentru infiintarea unei linii care in momentul acesta nu respecta legea, conform surselor apropiate situatiei.

„Ca sa functioneze aceasta linie, ea trebuie autorizata de ARACIS. Ca sa obtina aceasta autorizare, conform legii Universitatea trebuie sa aiba 5 cadre didactice la 1 student. Ori partea maghiara, la fel ca si partea romana, nu are suficiente cadre didactice. Practic, partea maghiara in prezent are un efectiv de 1.755 de studenti, iar daca universitatea se desparte si se infiinteaza linie maghiara, aceasta nu are suficienti profesori decat pentru 805 studenti” – precizeaza sursele citate.

Blocajul din Senatul universitatii este cauzat de faptul ca nici linia in romana a facultatii (in eventualitatea in care s-ar infiinta o linie maghiara), nu are suficiente cadre didactice pentru a functiona singura. Acesta este si motivul pentru care autorizarea si acreditarea universitatii a fost facuta de la bun inceput in comun, au declarat surse universitare.

Standardele prevazute de legea calitatii pentru obtinerea acreditarii ARACIS ar putea fi atinse in 3-4 ani, timp in care universitatea ar trebui sa angajeze cadre didactice atat pe partea romana, cat si maghiara, potrivit surselor.

Pe de alta parte, UDMR a cerut public ca Guvernul sa transeze aceasta problema printr-o HG. Potrivit Legii Educatiei Nationale, Guvernul nu are atributii sa decida infiintarea unei linii de studiu (decizie care revine doar Senatului Universitatii) dar poate printr-o Hotarare de Guvern sa infiinteze o facultate, in anumite conditii.

Surse academice sustin ca Senatul universitar de la UMF Targu Mures nu a fost consultat de catre factorii politici cu privire la infiintarea unei facultati in cadrul Universitatii. In al doilea rand, o eventuala decizie de infiintare a facultatii ar putea fi atacata in justitie, pentru ca ar incalca legea, sustin sursele citate.

Saptamana trecuta Liderii Coalitiei nu au reusit a ajunga la o intelegere privind situatia de la Targu Mures, unde UDMR cere infiintarea unei facultati in limba maghiara la UMF. Vicepremierul Marko Bela a declarat pentru Hotnews.ro ca democrat liberalii au cerut o amanare pana saptamana viitoare.

Liderii UDMR nu vor sa cedeze si au declarat in repetate randuri ca ies de la guvernare daca situatia nu se rezolva. „Daca marti nu se va da hotrarea de Guvern privind infiintarea facultatii in limba maghiara la Targu Mures, eu personal nu voi mai sustine acest Guvern”, a anunta Marko Bela, citat de Hotnews.ro.

„Nu am ajuns la niciun consens in sedinta de azi. Partenerii nostrii ne-au cerut ragaz pana luni, sa discute in conducerea partidului. Daca marti nu se va da Hotrarea de Guvern privind Universitatea de la Targu Mures, eu personal nu voi mai sustine acest Guvern, atat pot sa va spun”, a declarat vicepremierul Marko Bela, la finalul sedintei Coalitiei.

Liderul UDMR, Marko Bela a fost cel care a negociat inca de anul trecut infiintarea unei facultatii in limba maghiara la Targu Mures si, in cazul in care, democrat liberalii nu vor accepta cererea UDMR, acesta este decis sa demisioneze din Guvern. De altfel, liderii UDMR au declarat in nenumarate randuri ca daca partenerii de guvernare nu vor accepta infiintarea facultatii, vor iesi de la guvernare.

Solicitarea si presiuniile UDMR-ului pe aceasta tema au intervenit in momentul in care extremisti, printre care si Laszlo Tokes, presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania, au inceput sa atace Uniunea pentru faptul ca, desi la guvernare, nu reuseste nici macar sa infiinteze o linie in limba maghiara la UMF Targu Mures.

Potrivit surselor Hotnews.ro, miza este mare pentru UDMR care poate pierde simpatia electoratului pe fondul interventiilor publice ale lui Laszlo Tokes. Liderii UDMR se tem ca un esec in acest sens ii va afecta direct in campania electorala.

De partea cealalta, democrat liberalii refuza sa cedeze la doleantele UDMR tot din motive electorale, temandu-se ca acceptarea infiintarii unei facultati in limba maghiara la Targu Mures le-ar afecta imaginea publica in fata electoratului. Potrivit surselor Hotnews.ro, democrat liberalii sunt iritati de modul cum UDMR a negociat de-a lungul timpului, folosind ca moneda de schimb – iesirea de la guvernare.

Aceleasi surse sustin ca liderii PDL incearca sa amane decizia privind infiintarea facultatii in limba maghiara pana in pragul alegerilor locale. „Daca ies de la guvernare dupa alegerile locale, putem conduce si printr-un Guvern interimar. Cu cateva luni inaintea alegerilor parlamentare, nu mai exista nicio miza pentru Opozitie. Un Guvern interimar are atributii reduse dar poate organiza alegerile, fara nicio problema”, au explicat sursele citate.

Situatia a izbuncit in urma cu doua saptamani, liderii Uniunii, Kelemen Hunor, Laszlo Borbely si Marko Bela amenintand public cu iesirea de la Guvernare daca Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures nu va crea o linie de predare in limba maghiara.

Kelemen Hunor, presedinte UDMR: „Maghiarii din Transilvania, noi nu asteptam de la Rectoratul sau Senatul Universitatii sa asigure invatamantul in limba maghiara, ci de la Parlament si Senatul Romaniei. Iar la UMF Targu Mures, conform legii, trebuie sa facem loc si invatamantului in limba maghiara. Aceasta a fost una din conditiile ramanerii noastre in coalitia guvernamentala”. (25 februarie)

Laszlo Borbely, presedinte executiv UDMR: „Legea prevede intr-un articol ca se pot infiinta aceste linii de predare prin Hotarare de Guvern. S-ar putea ca UDMR sa plece de la Guvernare daca aceasta Hotarare de Guvern nu va fi emisa”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro