Sari direct la conținut

Seful masoneriei ruse: Cel mai mare secret – listele cu membri

HotNews.ro

Andrei Bogdanov, Marele Maestru al Marii loje a Rusiei, a acordat revistei ruse Argumenti i Fakti unul dintre extrem de rarele sale interviuri. In scurta sa discutie cu ziaristul rus, Bogdanov, care a refuzat sa fie fotografiat, a sustinut ca in acest moment in Rusia exista 28 de loje, iar in cadrul adunarilor exista cateva teme tabu. Printre acestea se numara problemele legate de religie si de politica.

Reporter: Ce inseamna masoneria zilelor noastre? O grupare criminala? Religie? Club de interese?

Andrei Bogdanov: Nici prima, nici a doua, nici a treia. Si cu siguranta nu este o organizatie a crimei organizate. Masoneria reprezinta un spatiu pentru comunicare spirituala intre oamenii care sunt preocupati de stimularea cresterii spiritualitatii. Exprimandu-ma succint, scopul masoneriei este de a face dintr-un om bun unul si mai bun.

Reporter: Cati masoni sunt acum in Rusia?

Andrei Bogdanov: Masoneria regulata din Rusia numara, in prezent, 28 de loje, cele mai cunoscute fiind la Moscova, Vladivostok, Kaliningrad, Voronej, Sankt-Petersburg. Marea Loja a Rusiei a fost inregistrata in conformitate cu legislatia rusa in calitate de parteneriat necomercial.

Reporter: Ce anume fac fratii la adunarile lor?

Andrei Bogdanov: Asta nu va pot spune. Pot sa va anunt doar ce nu discuta frantii: probleme legate de religie si de politica. Acest lucru este interzis prin statut. Avand in vedere ca, tot statutul lor, interzice primirea in randul masonilor a femeilor, nu se discuta nici despre performantele lor.

Reporter: Ce secrete au masonii?

Andrei Bogdanov: Cea mai mare taina masonica sunt listele cu membrii lojelor. In plus, sunt semnele masonice – gesturi pe care fratii trebuie sa le execute in timpul ritualilor lor. Sunt cuvinte de trecere, un fel de parole, si anumiti pasi masonici. Insignele cu desenul compasului sau cu alte insemne pot fi purtate liber.

Reporter: Platesc masonii taxe de membru?

Andrei Bogdanov: Da, platesc. In America, asta inseamna circa 100 de dolari pe an, in Europa 400-600 de euro. In Rusia, suma contributiilor se afla undeva la jumatate fata de Europa.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro