Sari direct la conținut

Seful Microsoft Romania despre proiectul e-Romania: Coordonarea institutiilor publice, mentalitatea insulitelor informatice si competentele functionarilor, printre principalele provocari

HotNews.ro

Provocarile ridicate de implementarea unui proiect de genul e-Romania (dincolo de tehnologie) sunt legate de coordonarea institutiilor publice beneficiare si de schimbarea mentalitatii legate de insulitele informatice dezvoltate prin forte proprii, precum si de cresterea competentelor viitoarei generatii de functionari publici, a declarat marti pentru HotNews.ro, Calin Tatomir, seful Microsoft Romania. La capitolul tehnic, Tatomir spune ca este necesara asigurarea interoperabilitatii cu sistemele informatice existente pentru protejarea investitiilor anterioare precum si definirea cadrului de colaborare intre entitatile administratiei publice in privinta expunerii datelor.

Conform oficialilor Microsoft Romania, proiectul e-Romania, prin care autoritatile promit un sistem national de interconectare a administratiei centrale si locale si informatizare a tuturor serviciilor publice, se incadreaza in paradigma Cloud Computing – cea de a patra generatie in tehnologia informatiei, in care puterea de calcul este accesibila prin Internet si in care infrastructura, platforma si serviciile sunt accesibile atit furnizorilor cat si beneficiarilor.

Beneficiile unui astfel de proiect sunt legate de modernizarea si eficientizarea aparatului administrativ si implicit de imbunatatirea calitatii serviciilor publice.

  • Provocarile tehnice: Folosirea sistemelor existente, definirea unui cadru de colaborare si o strategie clara de tip e-government

In privinta provocarilor tehnice pe care le implica acest proiect, Calin Tatomir sustine ca o interoperabilitate a sistemelor informatice existente ar oferi premizele protejarii investitiilor facute in anii anteriori.

„Asigurarea interoperabilitatii, bazata pe standarde, cu sistemele informatice existente ofera premizele protejarii investitiilor facute in infrastructura IT de-a lungul timpului de catre actorii guvernamentali si posibilitatea extinderii acestor sisteme in vederea oferirii de servicii de tip e-government complexe. Interoperabilitatea necesita implementarea standardelor de catre furnizorii de solutii. Tehnologia este doar una dintre componente. Este esentiala definirea unui cadru de colaborare intre entitatile administratiei publice (ministere, agentii, primarii etc) pentru a-si expune datele, pentru a consuma datele altora, pentru participarea la tranzactii si procese complexe”, a precizat Calin Tatomir, general manager al Microsoft Romania.

Potrivit acestuia, definirea unei strategii clare de tip e-government pe termen mediu si lung precum si aplicarea ei in dezvoltarea proiectelor de acest tip constituie doua elemente cheie ale succesului acestui proiect.

  • Provocarile la nivelul institutiilor si functionarilor publici

Dincolo de aceste aspecte tehnice, provocarile se extind si la nivelul administratiei publice si a pregatirii profesionale a functionarilor.

„Provocarile ridicate de implementarea unui astfel de proiect (dincolo de tehnologie) sunt legate de coordonarea institutiilor publice beneficiare si de schimbarea mentalitatii legate de insulitele informatice dezvoltate prin forte proprii. Concentrarea serviciilor (in structuri de tip cloud) duce la o utilizare mai buna a resurselor hardware, software si la scaderea costurilor operationale.

Nu in ultimul rand, cresterea competentelor si abilitatilor IT ale viitoarei generatii de functionari publici reprezinta un factor cheie in acest proces. Re-conversia profesionala si educatia inceputa de pe bancile scolii sunt cel putin la fel de importante ca implementarea unor sisteme informatice moderne, inutile in fata registrului completat cu creion chimic pe tastatura PC-ului inchis “ca sa nu se strice””, a mai mentionat oficialul Microsoft Romania.

Pentru implementarea proiectului e-Romania, autoritatile au estimat ca vor aloca aproximativ 500 milioane euro in perioada 2010, 2013. Toma Cimpeanu, sef al echipei e-Romania in cadrul ministerului Comunicatiilor (MCSI) a estimat intr-un interviu acordat recent HotNews.ro ca in acest proiect vor fi investiti inca circa 500 milioane euro in perioada 2014-2017, fara ca lucrurile sa se opreasca aici.

Citeste mai multe despre intregul proiect e-Romania, inclusiv detalii tehnice,aici.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro