Serbia ingheata salariile si pensiile in acest an, in cadrul acordului standby incheiat cu FMI
Serbia si Fondul Monetar International au convenit joi inghetarea pensiilor si a salariilor pentru 2010, in cadrul acordului standby in valoare de aproape 3 miliarde de euro incheiat in 2009. Iata mai jos un istoric al programelor angajate de Fond in economiile emergente ale Europei, realizat de Reuters:
Serbia:
- Guvernul din Serbia a impus o serie de masuri de austeritate in schimbul unui pachet financiar in valoare de 3 miliarde de euro, prin care se obliga sa inghete pensiile si salariile in 2010, obtinand in schimb un deficit bugetar de 4,8% din PIB, mai mare decat cel planificat pentru acest an.
- Serbia a tras prima transa in valoare de circa 800 de milioane de euro in mai 2009.
Ucraina:
- FMI a inghetat un pachet financiar convenit in noiembrie 2009, in valoare de 16,4 miliarde dolari, dupa ce fosta putere nu si-a indeplinit angajamentele asumate. Guvernul noului presedinte, Viktor Ianukovici, a demarat in aprilie noi negocieri, pentru un sprijin financiar de 19 miliarde dolari.
- O noua misiune FMI va sosi in scurt timp la Kiev, pentru a finaliza detaliile noului program, care isi propune sa sustina economia ucraineana, ale carei exporturi de otel si produse chimice au fost puternic afectate de criza globala.
Republica Moldova:
- O misiune a FMI care a vizitat Moldova in luna mai a recomandat eliberarea celei de-a treia transe in valoare de 90 de milioane de dolari, dupa ce a revizuit in crestere evolutia PIB-ului pentru acest an.
- Programul aferent perioadei 2010-2012 are o valoare totala de 590 milioane dolari.
Ungaria:
- Noul guvern incearca sa obtina de la FMI un deficit bugetar mai mare decat tinta pentru 2010.
- Acordul curent expira in octombrie 2010, dar FIDESZ a anuntat ca isi propune sa extinda intelegerea sau sa semneze un nou acord cu institutiile financiare internationale pana la sfarsitul anului.
- FMI apreciaza ca increderea investitorilor in ceea ce priveste evolutiile din Ungaria s-a imbunatatit de la semnarea acordului de sprijin financiar din octombrie 2008, in valoare de 16 miliarde de dolari.
Islanda:
- Fondul a promis o linie de finantare de doua miliarde de dolari, ca parte a pachetului de salvare international, dupa ce sistemul bancar din insula s-a prabusit, in urma crizei financiare globale.
- Statele scandinave au promis si ele finantare, conditionata insa de despagubirea investitorilor britanici si olandezi, care si-au pierdut depozitele in bancile islandeze. O disputa legata de aceste despagubiri a intarziat insa transele FMI, care a cerut rezolvarea urgenta a divergentelor. Presedintele islandez a respins insa plata unor despagubiri mai mari de 5 miliarde de dolari.
Letonia:
- Are un acord de finantare cu FMI si UE in valoare de 7,5 miliarde euro, in urma caruia a decis sa-si reduca deficitul public cu 500 de milioane de euro.
- Premierul Valdis Dombrovskis a afirmat insa, in aceasta luna, ca masurile de austeritate vor fi mai putin dure decat estimarea initiala pentru anul 2011.
- Guvernul minoritar, care se va confrunta cu alegeri in octombrie, afirmase initial ca se impun reduceri de cheltuieli de 1,5-1,7 miliarde dolari pentru 2011 si 2012, dar Dombrovskis a precizat ulterior ca aceste reduceri ar putea fi substantial mai mici pentru anul viitor.
Romania:
- Sindicatele din Romania au anuntat o zi de greva generala in iunie, cand Guvernul isi va asuma raspunderea in fata parlamentului pentru reducerea salariilor si a pensiilor, in cadrul pachetului financiar in valoare totala de 20 de miliarde de euro convenit cu FMI.
- In luna mai, FMI a precizat ca nu va elibera ultimele transe din acord – 1,15 miliarde de la UE si 900 de milioane de la Fond – pana cand coalitia de guvernare nu va lua masuri ferme de reducere a cheltuielilor publice si de majorare a veniturilor la bugetul de stat.
- Pana in prezent, Romania a primit aproximativ 12 miliarde de euro de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, in cadrul acestui pachet de sprijin.
Turcia:
- O misiune FMI se afla, incepand de marti, la Ankara, pentru a discuta perspectivele economice ale Turciei si stadiul derularii reformelor structurale.
- In martie, Ankara a anuntat ca renunta la un nou acord standby cu Fondul, in conditiile in care precedentul, in valoare de 10 miliarde de dolari, a expirat in 2010. Punctele de divergenta dintre guvern si FMI sunt legate in principal de sistemul de fiscalitate.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro