Sari direct la conținut

Sibex: Scaderi pana in limita admisa pentru cele mai lichide derivate

HotNews.ro

La Bursa din Sibiu, prima sedinta de dupa mini-vacanta de Rusalii a fost una in care vanzatorii au fost la putere, scaderile fiind agresive. Piata s-a corelat rapid cu deprecierile de luni de pe Wall-Street si, in decurs de cateva minute, „rosul” s-a instaurat, antrenand speculatii cu un grad foarte ridicat de intensitate, se arata intr-un comunicat al companiei. Aceasta evolutie a asigurat spectaculozitatea sedintei care, din perspectiva lichiditatii, a fost una buna, situandu-se la un nivel de aproape 10.000 de contracte, cu o valoare de 23,2 milioane lei.

Evolutia pe teritoriu negativ a fost una agresiva inca din prima ora de tranzactionare, cand cotatiile celor mai lichide simboluri, anume derivatele pe actiunile SIF Oltenia (DESIF5) si Derivatele pe Dow Jones (DEDJIA_RON) au atins limitele de oscilatie admise pe scadere, iar lichiditatea a urcat la aproape 5000 de contracte, tranzactionandu-se intr-un ritm apropiat de recordul Sibex.

Atingerea oscilatiilor limita pe minus a blocat insa piata, pe mai multe intervale de timp, doar iesirile din minime antrenand, mai apoi, tranzactiile. „Sedinta s-ar fi putut solda cu un volum de contracte semnificativ mai mare daca limitele admise pe scadere nu s-ar fi mentinut pe intervale destul de intinse de timp”, a declarat un broker. In acelasi timp, in ciuda minimelor atinse, numarul pozitiilor futures a crescut, inregistrandu-se o crestere de circa 10%, prin peste 3.300 de noi deschideri, semn ca participantii au identificat un moment oportun de a intra pe piata, fie prin prisma cotatiilor care s-au ieftinit puternic si sunt atractive, fie din cea a aplicarii strategiilor de management al riscului. Per total tranzactiile s-au extins pe un numar de 21 de piete, remarcandu-se si tranzactionarea CFD-urilor pe SIF1.

DESIF5 s-au mentinut lider cu 7.036 contracte prin care au fost rulate peste 7 milioane de actiuni SIF5. Pentru iunie, DESIF5 au inchis la 1,1490 lei/actiune, in scadere cu 1.210 puncte, adica punctul maxim de scadere admis pentru o sedinta. De altfel, si pentru celelalte scadente, DESIF5 au inchis pe minimele zilei, in scadere cu limita admisa. Pentru derivatele pe Dow Jones, la ora 17:15, numarul contractelor era de aproape 1.600 iar cotatia pe iunie iesise din limita de oscilatie, deprecierea fiind de 319 puncte.

Piata derivatelor valutare a fost teritoriul unde speculatorii s-au „refugiat” in momentul in care vedetele DESIF5 si DEDJIA_RON se aflau in limita pe minus, situatie care s-a concretizat in cresterea volumului pana la 600 contracte EURO/RON. Moneda unica s-a ieftinit cu 0,62 bani pentru iunie, pana la 4,22 lei.

Pe piata optiunilor, sedinta s-a caracterizat prin cea mai mare diversificare a preturilor de exercitare de la lansarea acestor instrumente. Pe nu mai putin de 18 preturi de exercitare s-au incheiat 338 de optiuni atat de tip Call cat si Put pe simbolul DESIF5. Cele mai lichide au fost optiunile PUT, la pretul de exercitare de 1,04 lei, cu costuri cuprinse intre 0,04 si 0,05 lei/actiune cu scadenta iunie 2010. Cele mai ieftine s-au fost contrcatele call DESIF5, la pretul de exercitare de 1,74 lei, in schimbul a doar 5 lei/1000 de actiuni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro