Sindicalistii din SRR, SRTV si Agerpres vor salarii mai mari cu 25%
Sindicatele din SRR, SRTv si Agerpres cer majorarea salariilor cu 25% pentru cei 5.000 de jurnalisti angajati in cadrul societatilor publice de media. Majorarea ar putea „ameliora situatia dramatica in care se afla jurnalistii din aceste institutii”, ca urmare a politicii „antisindicale si antisociale” pe care o duce guvernul, arata marti un comunicat al Uniunii Sindicale MediaSind, din care fac parte si organizatiile sindicale reprezentative pentru cele trei institutii.
MediaSind considera ca „atitudinea statului roman de a aplica o politica de subfinantare in cazul acestor institutii publice a dus la nerespectarea drepturilor obtinute prin contractele colective de munca negociate la nivel de ramura mass-media si la nivel de unitati, in concluzie la diminuarea veniturilor tuturor salariatilor din SRR, SRTv si Agerpres”, detaliaza comunicatul.
Daca revendicarile MediaSind nu vor fi solutionate in cel mai scurt timp, „pe 18 octombrie va fi convocat congresul MediaSind, unde se va hotari declansarea actiunilor de protest: pichetarea sediului Guvernului si a Parlamentului, actionarea in instanta a administratiilor SRR, SRTv si Agerpres pentru nerespectarea contractelor colective de munca si, nu in ultimul rand, declansarea grevei generale”, a declarat presedintele comitetului de conducere al US MediaSind, Cristi Godinac, citat in comunicat.
„Vom declansa greva generala intr-una dintre institutii si apoi in toate trei, in semn de solidaritate. Speram, insa, sa nu se ajunga la greva si ca Guvernul sa ne sprijine”, a afirmat Godinac pentru HotNews.ro. Potrivit acestuia, in toate cele trei institutii publice de media lucreaza, in prezent, aproximativ 5.000 de angajati.
Uniunea Sindicala MediaSind, ce cuprinde peste 8.000 de membri din radio, televiziune, agentii de presa, edituri, tipografii si presa scrisa, si-a exprimat totodata, solidaritatea cu revendicarile colegilor din invatamant, sanatate, functionari publici, precum si cu revendicarile confederatiilor sindicale CNSLR-Fratia, BNS, CSDR si Cartel Alfa, organizatii care au participat, marti, la “Mitingul pentru o munca decenta”.