Sari direct la conținut

SNR a dat în judecată TVR pentru a recupera peste 9,2 milioane de euro, contravaloarea serviciilor prestate pentru televiziunea publică în a doua jumătate a anului trecut

HotNews.ro
Cladirea TVR, Foto: TVR
Cladirea TVR, Foto: TVR

​Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) a dat în judecata TVR, în această lună, pentru a recupera suma de 42,6 milioane lei (peste 9,2 milioane euro), contravaloarea serviciilor prestate și neachitate în perioada august-decembrie 2017, plus penalități de întârziere. SNR somase deja TVR în data de 3 mai pentru plata acestei sume, informație prezentată în exclusivitate de HotNews.ro. Pe de altă parte, datele din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, arată că SNR a încheiat cu Televiziunea publică contractele aferente difuzării programelor TVR pentru acest an, contracte în valoare de peste 61,06 milioane lei (fără TVA).

Acțiunea SNR de chemare în judecată a TVR a fost introdusă în data de 7 iunie la Tribunalul București, potrivit datelor de pe portalul instanțelor.

HotNews.ro a scris in exclusivitate în data de 14 mai că Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR), care transmite posturile publice de radio si TV, a somat Televiziunea Publică (SRTv), în data de 3 mai, la plata sumei de 42,6 milioane lei (peste 9,2 milioane euro), sumă care ar reprezenta contravaloarea serviciilor prestate în perioada august-decembrie 2017, plus penalități de întârziere, potrivit unui document consultat de HotNews.ro.

Termenul de plata solicitat a fost de 15 zile de la data primirii somației. În cazul în care nu este efectuată plata în termenul de mai sus, SNR preciza că va iniția procedurile judiciare în vederea recuperării creanței pe cale judecătorească, lucru care iată s-a întâmplat.

În replică, TVR a confirmat atunci că a fost somată de SNR pentru plata unor servicii prestate în anul 2017 în valoare de peste 40,7 milioane lei, dar spune că ‘aceste facturi sunt emise de SNR în afara cadrului contractual aferent anului 2017, iar aceste sume, în curs de clarificare, fac obiectul unui proces de negociere în care SRTv și SNR sunt implicate în această perioadă.”

Primul termen al procesului dintre SNR și SRTV este 17 iulie 2018.

Pe de altă parte, datele din noul Sistem Electronic de Achiziții Publice (SICAP), arată că SNR a încheiat cu Televiziunea publică contractele aferente difuzării programelor TVR în format digital terestru pentru acest an, contracte în valoare de peste 61,06 milioane lei (fără TVA). Cele două contracte au fost semnate în data de 31 mai 2018.

  • Informații de context: Românii fără acces la televiziune digitală nu mai pot recepționa TVR1 de la 1 mai 2018

Conducerea TVR a solicitat în data de 26 aprilie Societății Nationale de Radiocomunicatii (SNR), care transmite posturile publice de radio si TV, să sisteze distribuția analogică a programelor televiziunii publice, de la 1 mai 2018, în contextul eșecului negocierilor privind contractul de prestări servicii aferent anului 2018, potrivit unui document obținut de HotNews.ro.

Oficialii SNR spun că au luat act de notificare și au oprit distribuția TVR1, acuzând că decizia televiziunii publice ar îngradi dreptul la informare al cetățeanului, prevăzut în Constituție.

De cealaltă parte, Horia Cazan, directorul departamentul tehnic din TVR, susține că „decizia TVR de a opri, de la 1 mai, distribuția analogică a programelor TV este legală, iar populația din mediul rural poate în continuare să urmărească gratis programele TVR recepționate prin satelit sau, din satelit, în cadrul pachetelor de bază de la orice operator DTH sau, dacă există acoperire, prin cablu.

Pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de emisia analogică, SNR pretinde 2,3 milioane de lei pe lună, precizează acesta, subliind că, pentru SRTv, continuarea transmisiei analogice nu justifică alocarea fondurilor cu respectarea principiilor eficientei și economicității cheltuirii resurselor.

În contextul conflictului apărut recent între Televiziunea Publică și Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR), care transmite posturile publice de radio și TV, în urma căruia românii fără acces la televiziune digitală nu mai pot recepționa TVR1 de la 1 mai 2018, HotNews.ro a solicitat Arbitrului telecom (ANCOM), autoritate condusă acum de fostul premier Sorin Grindeanu, să precizeze dacă decizia TVR este legala.

‘Continuarea emisiei pe cale radio terestră a serviciilor publice de televiziune în sistem analogic se face în baza unui acord tehnic eliberat de ANCOM, valabil până la 31 decembrie 2019, care nu obligă Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) să transmită analogic până la expirarea acestuia’, au precizat oficialii arbitrului telecom, la solicitarea HotNews.ro. ‘Din acest punct de vedere, Societatea Română de Televiziune, în calitate de furnizor de conținut, poate decide, conform Legii nr. 41/1994 (..) prin consiliul de administrație, concepţia de dezvoltare a societăţii.’, spune ANCOM, care subliniază că a amendat recent SNR cu 85.000 de lei pentru că nu și-a respectat obligațiile de acoperire cu televiziune digitală terestră la nivel național.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro