Solutia pentru deblocarea a 84 de milioane de euro de la UE pentru internet broadband in zonele sarace din Romania, prezentata Comisiei Europene saptamana viitoare
Autoritatile romane vor prezenta saptamana viitoare, pe 23 februarie, oficialilor Comisiei Europene modelul propus pentru utilizarea unor fonduri UE de 84 de milioane de euro in dezvoltarea unei infrastructuri de internet de banda larga in zonele defavorizate, au declarat pentru HotNews.ro oficialii Ministerului Comunicatiilor. Comisia Europeana a blocat in prezent alocarea catre Romania a acestor fonduri, prevazute initial pentru construirea de retele broadband in zonele fara acoperire, dupa ce autoritatile romane au incercat sa directioneze acesti bani catre portalul eRomania, informatie prezentata in exclusivitate de HotNews.ro luna trecuta.
- „Momentan, inca se discuta in cadrul grupului de lucru solutia optima pentru utilizarea celor 84 de milioane de euro. Saptamana viitoare, insa, pe 23 februarie, reprezentantii Comisiei Europene vor avea o intalnire cu oficialii MCSI. Cu acest prilej, se va discuta in detaliu modelul propus pentru utilizarea sumei”, au declarat luni pentru HotNews.ro oficialii Ministerului Comunicatiilor (MCSI).
De remarcat ca ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, anuntase la mijlocul lunii trecute, ca va prezenta personal pe 7 februarie la Bruxelles proiectul privind deblocarea acestor fonduri europene.
De ce a blocat Comisia Europeana acordarea celor 84 de milioane de euro
Executivul european a decis blocarea acordarii acestor fonduri europene catre Romania, dupa ce in luna iunie a anului trecut, Ministerul Comunicatiilor sub conducerea la acea vreme a lui Gabriel Sandu, anunta intentia de a transfera aceste fonduri catre servicii de e-guvernare din platforma eRomania, proiectul de creare a unui sistem national integrat de e-guvernare pentru care autoritatile au spus ca vor aloca circa 500 de milioane de euro in perioada 2010-2013. In sprijinul acestei miscari, ministerul invoca atunci investitiile private facute deja in internetul mobil.
Pe 13 decembrie anul trecut, oficialii de la Bruxelles au transmis autoritatilor romane o scrisoare in care solicita realizarea unei echipe de proiect, sub coordonarea MCSI, care sa se consulte cu oficialii Comisiei Europene, pentru a identifica modelul exact de implementare a acestor fonduri.