Sari direct la conținut

Solutii profesionale de urmarire a angajatilor

HotNews.ro

Un amic imi atrage atentia aspra unui articol aparut in Adevarul Angajatii abonati la Orange pot fi urmariti prin mobil

”Un serviciu numit „Monitorizare flota”, lansat de curand pe piata de Orange, permite angajatorilor sa-si urmareasca salariatii

Localizarea pe harta Romaniei a telefoanelor mobile Orange apartinand unei companii de catre „persoanele autorizate” din cadrul firmelor beneficiare este deja un serviciu functional, practicat la lumina zilei. Mai mult, potrivit chiar ofertei postate pe site-ul Orange, aplicatia ofera „posibilitatea vizualizarii unui traseu efectuat de utilizatorul terminalului mobil”, chiar si intr-o perioada de timp! “

Cum in lumea digitala se intampla ca cei care comenteaza sa stie mai multe despre un subiect despre autorii articolului, comentariile la articol sunt mai interesante.

In primul rind sa notam ca nici tehnologia si nici serviciul nu este una noua. Daca nu ma inseala memoria, anul trecut la CERF, unul din operatorii mobili prezenta in detaliu acest serviciu. Stiu pentru ca m-am oprit la stand si am intrebat ceva detalii pentru a intelege mai bine cum functioneaza. Deci nimic nou sub soare.

In al doilea rind, fraza cheie legata de subiectul monitorizarii angajatilor este “informarea angajatului”. Principiile pe care le-am prezentat acum 4 ani sunt inca valide. Daca angajatorul isi ia masurile de precautie si isi informeaza angajatii in mod corect si precis, cam se acopera dpdv juridic.

Sigur, ramine problema identificarii depasirii limitelor stabilite prin contract sau prin lege, – ca de ex. supravegherea angajatilor dupa orele de program.

Ca nu-i deloc exclus sa se intample asa ceva, ne zice chiar unul dintre comentatori :

” aceasta persoana (…) face parte din sindicatul angajatilor pentru apararea drepturilor acestora. in urma cu ceva timp celor din sindicat le-au fost oferite de catre conducere telefoane nokia gratuite cu abonamente pe orange. de atunci cei din sindicat au fost foarte mirati sa observe ca conducerea stie tot mai multe despre ceea ce fac ei zilnic, si au inceput sa banuiasca ca telefoanele respective le sunt ascultate, dar nu cred ca le trece prin cap ca se poate sa fie urmariti, iar ideea cu datul in judecata pariez ca li s-ar parea foarte interesanta.”

In fine, a treia chestiune interesanta este de natura tehnica – cit poti si cit nu poti intercepta. Aici este important punctul in discutie in care sistemele tehnice pot fi automat intrerupte daca , de ex., sunt accesate dupa orele de program. O astfel de setare – numai in practica privacy by design – poate sa rezolve o mare din problemele pe care o bucata de hartie nu le ia in considerare.

Nu ma aventurez sa discut aspectele tehnice si va las pe voi sa va dati cu parerea , dar notez ce zice un alt comentator al articolului precizat mai sus :

“Exista scanere care pot asculta de la distante mari mai multe telefoane odata fara mandat de la procuror si alte doc legale.Cel care va asculta se posteaza la o dist de 700-800 de metri de locuinta si din masina poate asculta toate telefoanele mobile din bloc.Serviciile de telecomunicati speciale S.T.S au de mult asa ceva.Intrearea este ce fac cu asa aparatura cind legal un tel se asculta doar cu mandat.Si referitor la parerea celui care a scris ca daca inchizi tel dupa servici firma nu mai poate sa te localizeze este FALS.Ca sa nu mai poti fi localizat trebuie sa INCHIZI TELEFONUL SI SA SCOTI ACUMULATORUL.Altfel telefonul emite un semnal care poate fi reperat.”

Update – o insemnare extrem de bine scrisa pe tema asta am gasit pe blogul Itex.

Comenteaza pe blogul lui bogdan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro