Sari direct la conținut

Sonda InSight a NASA încearcă o aterizare cu risc ridicat pe Marte

HotNews.ro
Sonda Insight, Foto: NASA
Sonda Insight, Foto: NASA

Șapte ani de muncă, șapte luni de călătorie prin spațiu și șapte minute de chin: sonda InSight SUA va ateriza în cele din urmă luni pe suprafața planetei Marte, la sfârșitul unei coborâri cu risc ridicat, anunță AFP.

Această este pentru prima dată din 2012 când o navetăspațială încearcă să aterizeze pe Marte, de la vehiculul Curiosity alNASAîncoace, singurulcare încă mai funcționează pe această planetă vecină de Pământul nostru. Numai Statele Unite au reușit să trimită cu succes roboți acolo. Sondele trimise de URSS s-au prăbușit de câteva ori, la fel și cele europene, ultimadată în 2016.

InSight vaintraînatmosferamarțianăla 19:47 GMT (ora 11:47 în California), într-o traiectorie oblică. Simpla trecere prin atmosfera va ridica rapid temperatura la 1.500 ° C, dar sonda este bine protejată de un scut termic ranforsat.

Sondasevadeplasa cu aproximativ 20.000 km / h, de trei până lapatru ori mai repede decât un glonț, și va avea ca obiectiv un dreptunghi de 10 km pe 24 km. Raportat la punctul de plecare de pe Pământ, la 480 de milioane de kilometri depărtare, „este ca și cum aimarca un gol de la 130.000 km distanță”, a subliniat NASA.

Patruminute și o sută de kilometri mai jos, o parașuta sevadeschide automat, încetinind brusc coborârea. Apoi, odată ce a scăpat de scutul termic, sondaîși va extinde cele trei picioare și parașuta se va desprinde.

„Vom fi într-o cădere liberă pentru un moment scurt, ceea ce este absolut terifiant pentru mine”, a declarat Tom Hoffman, liderul proiectului InSight pentru NASA.

Laora 11:54 GMT, la aproape șapte minute de la primul său contact cu atmosfera, InSight ar trebui în cele din urmă să „amartizeze”.

În acest timp, în cele „șapte minute de teroare”, nimeni nu poate ajute InSight să își corecteze traiectoria sau să remedieze o eroare.

„Sunt complet relaxat și, în același timp, complet nervos”, a spus Tom Hoffman.

„Am făcut tot ce putem pentru a ne asigura de succesul misiunii, dar nu știm niciodată ce se poate întâmpla”, a spus el, recunoscând „nu a dormit prea bine” recent.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro