Sonda spațială japoneză Hayabusa2 a aterizat cu succes pe asteroidul Ryugu
O sondă spațială japoneză a aterizat cu succes pe un asteroid aflat la 340 de milioane de kilometri de Pământ. Hayabusa2 va colecta probe care ar putea răspunde unor întrebări despre originea vieții, transmite DW.
Angajații Agenției Japoneze pentru Explorare Aerospațială (JAXA) au anunțat vineri că exploratorul Hayabusa2 a aterizat cu succes pe un asteroid îndepărtat.
Sonda spațială care nu are oameni la bord a fost programată pentru a distruge cu un obiect de forma unui glonț suprafața asteroidului pentru a putea colecta material de sub suprafață.
Dacă acțiunile sondei vor fi încununate de succes, aceasta va mai avea trei opriri de făcut înainte de a se întoarce în Japonia. Angajații de la JAXA susțin că va dura câteva zile până vor putea să își dea seama dacă sonda a putut preleva cu succes probe pe sub suprafața asteroidului.
Asteroidul Ryugu pe care a aterizat sonda de explorare a fost denumit după un palat submarin din basmele populare japoneze. Asteroidul are aproximativ 900 de metri în diametru și este localizat la 280 de milioane de kilometri de Pământ.
Oamenii de știință cred că asteroidul conține o cantitate substanțială de materie organiză și apă din perioada în care s-a născut sistemul nostru solar, în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani. Materialele colectate de sub suprafața asteroidului ar putea răspunde multor întrebări legate de originea vieții și despre sistemul solar.