Sari direct la conținut

SpaceX a lansat miercuri o rachetă care a trimis către suprafața Lunii două sonde ale unor companii private

HotNews.ro
SpaceX a lansat miercuri o rachetă care a trimis către suprafața Lunii două sonde ale unor companii private
O racheta SpaceX a trimis catre Luna doua sonde ale unor companii private (sursa ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia)

Miercuri, o rachetă Falcon 9 de la SpaceX a trimis – ca parte a unei misiuni „2 în 1” către Lună – două sonde ale unor companii private care au traiectorii diferite și vor ajunge în zone selenare diferite, iar durata călătoriei este și ea mult diferită, scrie Reuters.

Cele două companii care au împărțit spațiul din rachetă sunt Firefly Aerospace din Texas și iSpace din Japonia.

Cum s-a ajuns ca două companii să „împartă” lansarea? New York Times explică faptul că Firefly a cumpărat locul pentru o lansare cu o rachetă Falcon 9, pentru a-și trimite sonda către Lună. Cealaltă companie, iSpace, a cerut SpaceX să împartă cu cineva lansarea, pentru a mai reduce costurile, iar SpaceX a făcut „lipeala” între cele două companii, mai ales că ambele au Luna ca destinație și separarea era posibilă tehnic.

Sonda celor de la Firefly se numește Blue Ghost, iar cea de la iSpace a fost numită Resilience. La o oră din momentul lansării, treapta a doua a rachetei s-a desprins și a pus sonda Blue Ghost pe traiectoria selenară corectă, iar jumătate de oră mai târziu, racheta și-a schimbat direcția pentru a pune pe drumul calculat către Lună și sonda celeilalte companii (sonda Resilience de la iSpace).

Japonezii de la iSpace au mai încercat o aselenizare în mai 2023, dar au apărut probleme tehnice și sonda s-a făcut praf cu puțin timp înainte de aselenizare, din cauza unor calcule eronate legate de altitudine. Acum, cu Resilience, niponii spun că au învățat din greșeli.

Cele două sonde vor avea un drum lung până la Lună: Blue Ghost ar trebui să ajungă pe 2 martie, iar Resilience, în mai sau iunie.

Ambele ar trebui să reziste și să facă o serie de măsurători timp de două săptămâni pe suprafața Lunii, fiindcă au o mulțime de instrumente științifice. Nu vor rezista nopții selenare, când temperaturile scad sub -120 C.

Compania Firefly va primi 101 milioane dolari dacă toate cele zece instrumente ajung cu bine pe suprafața Lunii, printre ele numărându-se o mini-foreză care să măsoare transferul de căldură din interiorul solului Lunar către suprafață.

Sonda Resilience are instrumente în valoare totală de 16 milioane dolari, printre care și un mic rover denumit Tenacious.

NASA susține financiar astfel de misiuni mici ale unor companii private, ideea fiind să ajungă pe Lună cât mai multe sonde și rovere care să facă experimente și să testeze diverse tehnologii, cu costuri cât mai reduse. Susținerea financiară a NASA stimulează dezvoltarea unei industrii pentru tehnologii spațiale create de startup-uri care altfel nu ar fi investit în domeniu.

Țările bogate, dar și companiile private din întreaga lume s-au concentrat pe Lună în ultimii ani, pentru potențialul său de a găzdui baze de astronauți și pentru resursele care ar putea fi extrase pentru viitoare aplicații în spațiu și pentru a facilita drumul către Marte.

INTERVIURILE HotNews.ro