Spitalul modular de la Lețcani a primit în sfârșit primii pacienți cu COVID, însă tot nu s-a rezolvat problema stocatorului de oxigen
Spitalul modular de la Leţcani (Iași) – care a costat peste 13 milioane de euro și a stat închis mai bine de opt luni – a primit marți seară primii pacienți cu COVID, însă este vorba doar despre pacienți cu forme medii de COVID, care nu necesită suport mare de oxigen şi pot beneficia de oxigenoterapie cu ajutorul concentratoarelor, pentru că în continuare lipsește stocatorul de oxigen, scrie Ziarul de Iași.
Spitalul a putut primi deocamdată doar pacienţi cu forme medii de boală, doar doi dintre ei având nevoie de oxigenoterapie.
- „Începând din noaptea această (marți- n.r.) vom interna şi îngriji pacienţi în cadrul Secţiei Exterioare Leţcani. Vor fi îngrijiţi doar pacienţi cu forme medii COVID-19 care nu necesită suport mare de oxigen şi pot beneficia de oxigenoterapie cu ajutorul concentratoarelor. După finalizarea montării, umplerii şi verificării bunei funcţionalităţi a stocatorului de oxigen, vom putea îngriji şi pacienţi în terapie intensivă“, a declarat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.
Cu alte cuvinte, ATI şi zona roşie (cea conectată la oxigen) sunt deocamdată sub lacăt. Vasile Cepoi, directorul DSP, spune că întârzierea aducerii stocatorului a fost cauzată de firma contractoare care face transportul.
Totuşi, de la închiderea spitalului în 2020 şi până acum, au trecut luni de zile, timp în care peste modulele de la Leţcani s-a aşezat praful. De ce nu s-a deschis până acum sau de ce nu s-au luat măsuri pentru a-l putea deschide la timp?
- „Din păcate, uneori, factorul politic îşi spune cuvântul“, a spus Carmen Dorobăţ, fost manager al Spitalului de Boli Infecţioase în perioada în care unitatea de la Leţcani a fost dată în folosinţă, mai scrie Ziarul de Iași.
Până ce spitalul de 13 milioane de euro va avea backup de oxigen, la Leţcani vor fi trataţi, deocamdată, 20 de pacienţi cu forme medii spre grave.
Pentru cei de la UPU a Spitalului Clinic Sfântul Spiridon, acest lucru este mană cerească, dar nu dezamorsează bomba din sistemul medical.
- „Autorităţile politice să ia în serios semnalele noastre, pentru că ne aflăm în cel mai crunt moment posibil de la începutul pandemiei, şi trebuie să dea tot timpul lor, toată seriozitatea şi toată competenţa de care au nevoie în acest moment pentru a ne da baza din punct de vedere legislativ, din punct de vedere administrativ, şi, sigur, din punct de vedere financiar“, a mai spus Carmen Dorobăţ.
CITEȘTE ȘI:
- Epopeea spitalului modular de la Iași: Plângeri penale, acuzații de spionaj, improvizații și Terapie Intensivă nefuncțională după 7 luni de promisiuni
- Un spital COVID-19 care a costat statul peste 13 milioane de euro rămâne închis
- În spitalul modular de la Lețcani, pe care Arafat vrea să îl redeschidă, plouă și sunt 14-17 grade în saloane