Sari direct la conținut

Standard & Poor's a confirmat ratingul Romaniei la "BBB minus", cu perspectiva stabila

HotNews.ro

Standard&Poor’s (S&P) a confirmat ratingurile Romaniei pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala, la „BBB minus/A-3”, perspectiva asociata fiind una stabila, informeaza un comunicat al agentiei de evaluare financiara, transmite Agerpres.

„BBB minus” este primul calificativ din categoria investment grade, recomandat pentru investitii. Romania beneficiaza de un rating „Baa3” din partea Moody’s si de un calificativ „BBB minus” de la Fitch.

Standard&Poor’s precizeaza ca mentinerea calificativelor acordate Romaniei se datoreaza nivelului moderat de indatorare externa, pe fondul perspectivelor de crestere economica stabile. Pe de alta parte, S&P considera ca ratingurile Romaniei sunt constranse de calitatea scazuta a guvernantei, in pofida eforturilor recente pentru reducerea coruptiei, precum si de un nivel redus al PIB-ului pe cap de locuitor raportat la statele din aceeasi categorie (estimat la 9.300 dolari in 2016).

In ceea ce priveste perspectiva stabila asociata ratingului de tara atribuit Romaniei, S&P precizeaza ca aceasta reflecta un echilibru intre probabilitatea adancirii deficitului pe de o parte si nivelul modest al datoriei guvernamentale si externe, pe de alta parte.

„Am putea creste ratingurile Romaniei daca procesul de consolidare fiscala continua, restructurarea intreprinderilor de stat va fi implementata cu succes, iar datoria guvernamentala neta va fi cu fermitate pe o traiectorie descendenta”, apreciaza Standard&Poor’s.

Istoric, politica fiscala in Romania a fost extrem de prociclica, ducand la oscilatii masive ale cererii si performantei finantelor publice. In 2015, economia Romaniei a crescut cu 3,7%, datorita cererii pe plan intern. Reducerea TVA si multiplele majorari salariale au sprijinit consumul privat, dar au avut de suferit partial investitiile publice. In ciuda imbunatatirii ratei absorbtiei fondurilor europene in 2015, S&P estimeaza ca investitiile in acest an vor fi inca la aproximativ 10% sub nivelul ridicat inregistrat inaintea crizei financiare globale din 2008.

Alt risc legat de stabilitatea macroeconomica il reprezinta posibilitatea ca ritmul cresterii salariilor sa depaseasca majorarea productivitatii, ceea ce ar duce la pierderea competitivitatii externe, avertizeaza S&P. Aceasta observa ca in trimestrul patru din 2015 costurile cu forta de munca au urcat cu 9% in ritm anual, mai mult decat in orice tara din UE. Agentia estimeaza ca este posibil ca in 2016 sa continue cresterea salariilor si sa fie adoptate noi masuri de relaxare fiscala inaintea alegerilor.

Riscuri la adresa estimarilor S&P ar putea veni din partea legislatiei care, daca este aplicata retroactiv, ar putea inrautati conditiile financiare pentru sectorul privat din Romania. Un exemplu este propusa Lege a darii in plata care, in opinia S&P, ar putea submina recenta stabilizare a valorilor proprietatilor imobiliare, ar putea incetini redresarea cresterii creditorii si chiar ar putea in mod potential descuraja investitiile straine in sectorul non-financiar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro