Start la inventarul soluțiilor antivirus din Rusia în instituțiile publice din România: Ce Ministere și Servicii vor avea acces la date – DOCUMENT
Instituțiile publice centrale și locale din România trebuie să comunice în următoarele 30 de zile dacă și ce soluții antivirus din Rusia folosesc, câți utilizatori IT&C sunt în fiecare organizație, date ce vor fi transmise către Ministerul Digitalizării, Autoritatea pentru Digitalizarea României, Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică, SRI, MApN, MAI, STS, SPP și ORNISS.
Informațiile apar într-un ordin semnat în 21 februarie 2023 de ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, care a fost publicat luni, 27 februarie în Monitorul Oficial.
- VEZI AICI ORDINUL DIN MONITORUL OFICIAL
Ordinul prevede procedura, metodele și instrumentele încetării utilizării produselor și serviciilor provenind direct sau indirect din Federația Rusă sau de la un operator economic aflat sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau juridice din Federația Rusă sau al cărui capital este constituit cu participație provenind în mod direct sau prin firme interpuse din Federația Rusă ori din ale cărui organe de administrare fac parte persoane din Federația Rusă.
Ordinul vine în aplicarea prevederilor legii nr. 354/2022 privind protecția sistemelor informatice ale autorităților și instituțiilor publice în contextul invaziei declanșate de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
Ce instituții sunt obligate și care sunt exceptate de la dezinstalarea softurilor antivirus rusești
Prezentul ordin se aplică autorităților și instituțiilor publice de la nivel central și local, precum și persoanelor fizice și juridice care dețin rețele și sisteme informatice prin care se gestionează informații clasificate.
Acest ordin nu este obligatoriu pentru autoritățile și instituțiile publice cu atribuții proprii în domeniul securității naționale, în domeniul securității cibernetice, apărării naționale și ordinii publice, cu excepția situației în care conducătorul autorității sau instituției respective decide aplicarea lui.
30 de zile pentru inventar și noi achiziții. 60 de zile pentru dezinstalarea antivirușilor din Rusia
Ordinul de ministru prevede că autoritățile și instituțiile publice trebuie să completeze un chestionar online în 30 de zile de la publicarea acestui act în Monitorul oficial.
Datele din chestionar vor fi transmise în format electronic către Ministerul Digitalizării, Autoritatea pentru Digitalizarea României, Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică, SRI, MApN, MAI, STS, SPP și ORNISS, multe dintre acestea exceptate de la obligația de dezinstala soluțiile antivirus rusești.
Tot în 30 de zile ar trebui să înceapă noi proceduri de achiziții, iar în 60 de zile soluțiile IT antivirus rusești trebuie dezinstalate din instituțiile publice.
Ce soluții antivirus din Rusia sunt interzise
În chestionarul online sunt prezentate 12 produse și softuri antivirus din Rusia care sunt interzise, dar instituțiile pot menționa și altele sau pot să precizeze că nu folosesc nicio astfel de soluție. Iată întrebarea din chestionar:
Care dintre următoarele produse și servicii software specifice sunt instalate în infrastructura dumneavoastră?
- a) Kaspersky Security
- b) Infotecs
- c) XSIGNAL
- d) Metascan
- e) Dr. Web
- f) RPA RusBITech JSC
- g) RusBITech Astra
- h) Era Technopolis
- i) Pasit Ao
- j) Neobit, 000
- k) Advanced System Technology, Ao
- l) Positive Technologies, Ao
- m) Altele, care nu se regăsesc în lista de mai sus
- n) Nu dețin niciuna din cele de mai sus.
Pentru detalii citește și:
- Kaspersky, Dr. Web și alte soluții antivirus rusești ori companii din Rusia, interzise în instituțiile publice din România – DOCUMENT
- Antivirusul Kaspersky și alte soluții IT din Rusia vor fi interzise în instituții publice, dar și în sistemele IT private cu informații clasificate / De ce SRI ori STS vor fi exceptate
Sursa foto: Dwnld777 | Dreamstime.com