Sari direct la conținut

Statistica a calculat „inflația familială”. Cu cât au crescut cheltuielile unei familii și pe ce ni se duc cei mai mulți bani

HotNews.ro
INS a calculat inflația familială, Foto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia
INS a calculat inflația familială, Foto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

​Ioana Amariei s-a întors furioasă din piață; cheltuise 150 de lei pe niște verdețuri, pâine, ouă și carne. Cu aceiași bani, anul trecut tot prin vremea asta își lua mult mai multe lucruri.

INS a publicat miercuri cifrele privind „inflația familială”: cu cât au crescut veniturile și cheltuielile unei familii și pe ce ni se duc cei mai mulți bani. Datele se referă la toamna anului 2022, când inflația medie a fost de 15,4%.

Pe scurt:

Veniturile bănești (adică exceptând consumul din resurse proprii sau veniturile în natură) medii ale unei familii au urcat cu 17%, iar cheltuielile cu aproape 19%.

Dacă ne uităm la familiile compuse din salariați, agricultori, șomeri sau pensionari, cheltuielile acestora au crescut cu viteze diferite. Cel mai mult au crescut cheltuielile familiilor al căror cap a fost șomer (creșterea cheltuielilor a fost de 34%, peste dublul ratei de creștere a prețurilor).

De asemenea, INS a calculat cu cât ne-au crescut cheltuielile de consum și pe ce ni se duc banii.

În lei, cheltuielile de consum arată ca mai jos:

Ce mai arată datele INS:

  • principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).
  • cheltuielile pentru investiţii destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 1,2%).
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro